Aniversare trista: La 18 ani de la primul transplant de ficat din Romania, numarul donatorilor a scazut dramatic!
Transplantul hepatic traverseaza o perioada complicata, la 18 ani de la prima interventie de acest tip realizata cu succes in Romania.
Atacurile agresive asupra programului, numarul mic de donatori, lipsa sustinerii reale din partea statului au condus la declinul unuia dintre cele mai revolutionare proiecte pe care l-a avut vreodata medicina romaneasca. Cum se traduc toate cele de mai sus? Intr-un mod trist: mai putini bolnavi care beneficiaza de transplant de ficat si, prin urmare, mai putine vieti salvate.
Din cele 890 de operaţii de transplant realizate la noi în ţară până la începutul lunii octombrie 2018, cele mai multe s-au făcut în 2013.
Numărul de transplanturi hepatice în perioada 2010-oct 2018
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Asociaţia Transplantaţilor de Ficat din Romania, care s-a intrunit, marti, in sedinta anuala, trage un semnal de alarma. Faptul ca suntem in 2018- an in care progresul transplantului hepatic in Romania trebuia sa fie unul evident- iar numarul operatiilor de transplant de ficat a scazut sub cel al anului de debut, 2010, este ingrijorator! Scaderea nu e cauzata de lipsa resurselor sau a tehnologiei. Din contra.
Oricat de dur ar suna, excelentii chirurgi specializati in transplant hepatic din Romania „someaza” pentru ca le lipsesc donatorii in moarte cerebrala, cei de la care pot fi prelevate organele salvatoare de alte vieti.Chiar daca prof. Dr. Irinel Popescu, supranumit „parintele transplantului hepatic din Romania” a participat la intrunire, conducerea ANT (Agentiei Nationale de Transplant), si ea invitata, a ales, fara nicio explicatie, sa nu fie prezenta la eveniment organizat de Asociatia Tranplantatilor de Ficat din Romania.
„Oare ce s-ar fi întâmplat dacă s-ar fi păstrat ritmul donărilor de organe din 2013? Astăzi, aproape 222 de pacienţi cu afecţiuni grave ale ficatului ar trăi. Dacă luăm în considerare faptul că prelevările de la un donator în moarte cerebrală salvează 5 vieţi, numărul oamenilor salvaţi ar fi putut fi chiar mult mai mare. Dacă am mai adăuga şi familiile pacienţilor care primesc şansa de refacere a vieţii prin transplant, numărul beneficiarilor ar fi şi mai mare.
În 2013 în România exista o Lege a Transplantului? Desigur că exista.
Nu era un corp de excelenţă în domeniul medical? Era şi din fericire acesta s-a dezvoltat numeric şi profesional.
Erau dotări suficiente în spitale? Da, iar dotările din secţiile de transplant s-au îmbunătăţit.
Discuţiile despre transplant nu trebuie politizate. Transplantul trebuie să rămână în sfera profesioniştilor. Avem un respect deosebit pentru curajul medicilor, ştiind că la finalul unui transplant se aşteaptă de la ei din nou viaţă! Nu cred că ar trebui invidiaţi! Nu credem că există o misiune mai grea, cu mai multă responsabilitate.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Considerăm că discuţiile despre o posibilă Lege a Transplantului induc incertitudine, creează falsa impresie că nu există un cadru legal care reglementează această activitate. Problematica abordată într-un cadrul neadecvat şi cu exemple periferice pentru fondul problemei diminuează speranţa celor aflaţi în suferinţe de neimaginat. Desigur, orice cadru legal este perfectibil, dar dezbaterile trebuie susţinute de specialişti, cu referire la practica internaţională.
Ţinem sa precizam ca pentru a se putea realiza transplantul, prioritar este stadiul de boala al pacientului, apoi compatibilitatea pacientului cu donatorul, astfel încât organul transplantat sa nu fie rejectat de organism iar alegerea pacientului primitor o face echipa medicală care îşi asuma responsabilitatea efectuarii acestui act terapeutic.
Vrem să revenim la situaţia transplanturilor din 2013. Vrem speranţă pentru cei cu foarte puţină speranţă. Îi vrem pe oamenii cu inimi mari alături de cei aflaţi în suferinţă”, a spus dr. Crina Stefanescu, presedintele Asociatiei Transplantatilor de Ficat din Romania, LIVERTRANS, si ea o viata salvata de un donator, un pacient care traieste multumita unui transplant de ficat.