Înmormântaţi doar contracost. Preoţi filmaţi cu camera ascunsă în timp ce cer bani pentru înmormântări, deşi biserica interzice acest lucru
Sa fii umil cu cei saraci si sa propovaduiesti tainele Mantuitorului fara sa lacomesti la un pumn de arginti, au ramas doar versete-n Biblie pentru multi slujitori ai Domnului. Cu toate ca biserica-mama le interzice sa ceara bani pentru slujbele de inmormantare, multi nu se sfiesc sa expuna tarifele mai ceva ca agentii de vanzari. Unii refuza categoric sa imbrace sutana si sa ingroape mortul daca familia nu are posibilitati financiare.
Preot: "o inmormantare este minim 500 de lei, cantaretul 50 de lei...cam asa! deci 550? Stalpii vreo suta de lei, cititi! Deci vreo 7-8 sute de lei, cam asa? da, da! va mai costa daca o aduceti la capela, va mai costa vreo 150 de lei!"
Cel care insira cu atata nonsalanta tarifele nu e contabil, nici agent de vanzari. E preot la biserica Sfantul Ioan Botezatotul din Capitala.
Lacomia nu pare a fi un pacat pentru slujitorul in Sutana, care refuza categoric sa oficiaze slujba de inmormantare gratuit, cu toate ca, de la bun inceput, il avertizam ca are de-a face cu o familie sarmana. Pentru el toate au un pret si-l tranteste franc in fata rudei indoliate. Ba mai mult, ca necuratului de tamaie, parintele se fereste sa taie chitante.
Preot: deci v-am spus: 550, 650, cu 150....vreo 800! Si va intreb, ca nu stiu, parinte, imi dai vreo chitanta sau e asa, intre noi? Va da chitanta biserica de 150 de lei! Va trebuiesc aceste chitante? La ce va trebuiesc!? Intreb, nu stiu! Nu va trebuiesc. Sa nu va iau 10 milioane unde va sap o groapa. Intelegeti? Va incalzeste ca va da chitanta!?"
In fata acestor imagini, superiorii se declara consternati si sustin ca vor demara o ancheta.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
VASILE BANESCU, purtator de cuvant al PATRIARHIEI ROMANE: Nu putem pretinde nimanui sa ne ofere o suma pentru biserica si sa oferim in schimb o chitanta care sa reprezinte o alta suma, mai mica. Repet, este un caz negative, daca este un caz real si deci, perfect criticabil. Bineinteles se va organiza imediat o ancheta in ceea ce-l priveste.
Din pacate, nu e un caz izolat. La o alta biserica, ne intampina, femeia de la lumanari, priceputa la toate. Cunoaste in detaliu toate tainele banesti ale slujbelor.
Femeia care vinde lumânări în biserică: "E un singur preot? Un singur preot se ocupa. Da? 200 de lei la capela si 400 sau 500 de lei preotului. "Imi dati chitanta pentru ce anume? Pentru astia 200 de lei. Restul, te descurci cu parintele. Nu da chitanta, dar..." Daca-i dau 200 de lei? E prea putin! Ma fac de ras? E prea putin? Da!"
Si ar mai fi un... "detaliu", suntem avertizati intr-un alt locas de cult: lumanarile aprinse la capatai e musai sa fi fost stantzate de biserica.
Femeia care vinde lumânări: Sa ia lumanari din sfanta biserica ori de la noi ori din alta biserica, numai sa fie inscriptionate cu "Arhiepiscopia Bucurestilor", ca altfel nu primim sa aprindem lumanarile. Obligatoriu? Obligatoriu, da!" E 2,5 lei o lumanare! Si mai e si fata care trage clopotul, cat vrei sa-i dai"
Asadar, bietii oameni sunt jupuiti de bani si dupa moarte, cu toate ca intr-o hotarare a Sfantului Sinod se precizeaza clar ca doar pentru cununie si botez parohiile sunt, intr-adevar, indreptatite sa stabileasca o contributie. In schimb, scrie negru pe alb ca slujbele de inmormantare ar trebui sa fie acte de binefacere, iar oamenii greu incercati in astfel de momente sa dea bani numai de buna voie si nesiliti de nimeni si nimic.
VASILE BANESCU, purtator de cuvant al PATRIARHIEI ROMANE: Pentru inmormantari... vointa celui care ofera o suma pentru biserica"
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Preot: "Pentru depunerea la capela 250 de lei si contributia la biserica pt slujba inmormantarii, 400 de lei. Deci insumat 650 de lei."
Localnic: Mi-a spus un pret, dupa care mi-a cerut mai mult. La nunta.. la botez zici ca e o bucurie... De ce sunt asa de hrapareti?"
Un exemplu demn de lauda vine de la Constanta.
Asta ar trebui sa stie toti credinciosii. Ca nu pot fi fortati sa dea bani si ca preotii sunt obligati sa faca slujbele de inmormantare gratuit, asa cum i-a indemnat, de altfel, si Mantuitorul. Toate cazurile de abuz pot fi reclamate la Biserica Ortodoxa Romana.