Obiceiuri de Ignat. Ce este bine să faci pe 20 decembrie
An de an, în apropierea Crăciunului, românii din zona rurală obișnuiesc să taie porcul. Această activitate a creat o serie de obiceiuri de Ignat.
Pentru români tăierea porcului în gospodăria proprie reprezintă un motiv de bucurie, care semnalează apropierea Crăciunului.
Ignatul este sărbătorit pe 20 decembrie. În tradiția populară se spune că porcii visează cu o seară înainte că vor fi tăiați. Astfel, ei nu mai mănâncă.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024- antena3.ro
Un alt obicei păstrat cu sfințenie în unele sate se referă la activitatea de după tăierea porcului. Bătrânii spun că după ce porcul este tăiat, pârlit și spălat este bine să fie așezată o pătură peste el și un copil să-l încalece. În acest fel, anul care urmează va fi unul lipsit de boli, plin de bogății, sănătate și prosperitate.
În regiunea Teleormanului, există o datină veche care spune că pe fruntea copiilor trebuie făcut semnul crucii cu sângele animalului sacrificat de Ignat. Astfel, se crede că aceștia vor fi sănătoși și roșii în obraji în anul ce vine.
De Ignat nu se poate trece peste o etapă așteptată cu atâta nerăbdare: pomana porcului. Așa ceva nu poate și nu va fi omis niciodată de către cei care țin cu sfințenie această sărbătoare. După ce porcul este tranșat, gospodarul va alege cele mai fragede bucăți de carne și i le va da nevestei la bucătărie pentru a le pregăti.