Veniturile din tips ar trebui trecute pe un bon suplimentar auspra caruia sa nu fie fie aplicata taxa pe valoare adaugata. Un abuz, sustin asociatiile de consumatori din tara, care cer ca plata bacisului sa ramana la latitudinea clientului.

Alex Borbeli este student, iar pentru a se intretine, lucreaza de 5 ani ca ospatar.  E platit cu un salariu minim pe economie, insa bacsisul il ajuta sa-si dubleze veniturile.

Citeste si: Mihai Stoica l-a lăudat pe Florin Tănase după 3-0 cu FC Hermannstadt

"In unele zile facem de un pachet de tigari, in alte zile de ceva mai mult. Pe luna ajungem la un salariu aproximativ mediu... cat ar avea un corporatist", spune baiatul.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Tanarul e amabil si incearca sa onoreze comenzile cat mai repede. Tocmai de aceea, la nota de plata gaseste mereu ceva bani in plus.

Problema apare la nota de plata achitata cu cardul- o practica tot mai des intalnita.

In acest caz, clientii nu pot lasa tips ospatarului.

Tocmai acest lucru ii nemultumeste pe patronii de restaurante si hoteluri: faptul ca bacsisul pe care clientul il lasa unui ospatar ar urma sa treaca prin toate etapele fiscale.

Citeste si: Lectii de biologie pe malul lacului cu lebede. De asta au avut parte elevii unei scoli dintr-o localitate din Buzau!

Sa luam exemplul tips-ului de 10 lei, trecut pe un bon separat. Un leu si 90 de bani din suma reprezinta TVA-ul. Din cei 8 lei si 10 bani ramasi ar urma sa se aplice si impozitul pe venit, apoi restul de bani trebuie sa treaca prin sistemul de prime si bonificatii, ca sa poata ajunge, intr-un final, la ospatarul care ne-a servit.

Asadar, din bacsisul de 10 lei, ospatarul ar primi, intr-un final, doar 4 lei, aproximativ.

Afaceristii din domeniul HORECA au trimis o propunere la Ministerul de Finante pentru ca bacsisul sa apara pe nota de plata, la fel ca in alte state, dar sa fie scutit de TVA.

Cultura bacsisului o intalnim in toata lumea, dar sub diferite forme. Spre exemplu, in tari precum Italia sau Danemarca, bacsisul este trecut pe nota de plata, insa de cele mai multe ori clientii lasa si ceva in plus. In tari precum Brazilia sau Argentina, nota de plata cuprinde bacsisul si nimeni nu se asteapta sa primeasca ceva in plus.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si