Rețetă de cozonac cu cacao, nucă și rahat
Nu există sărbători pascale fără pască, dar nici fără cozonac. Iată o rețetă rapidă și gustoasă.
Ingrediente:
Pentru aluat de cozonac:
1 kg faină
500 ml lapte
4 ouă
250 gr zahăr
50 gr unt
50 ml ulei
50 gr de drojdie proaspătă coaja de lamiae un praf de sare
Pentru umplutură:
3 linguri de cacao o fiolă cu esență de rom
250 de gr de rahat tăiat cubulețe
250 gr de nucă măcinată 100 g stafide
150 gr zahăr
4 albușuri
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Ingredientele trebuie să fie scoase cu 3-4 ore înainte pentru a avea astfel o temperatură optimă.
Pasul următor: se face o maia din drojdie, o lingură de făină și 100 ml de lapte călduț, care se lasă să creasă până se face de două ori mai mare. Acum trebuie să separi albușurile de gălbenușuri pe care le freci cu zahăr și cu un praf de sare până se albesc.
Se încălzește laptele și se adaugă peste galbenușuri. Întreaga compoziție se amestecă bine, până nu se mai simte zahărul.
Se adaugă esența de rom, coaja de lămâie și portocală.Într-un vas adaugă făina pe care trebuie să o cerni de 2-3 ori. În mijloc se adaugă maiaua și laptele, după care se frământă până se încorporează tot. Se încălzește untul și uleiul și se pune câte un pic, până se încorporează în aluat. Apoi, se acoperă aluatul și se lasă la crescut, aproximativ 45 de minute, la un loc călduros.
Albușurile se bat spumă cu zahăr. Se adaugă cacao, nucă toccata și se amestecă întrega compoziție.Lasă aluatul la crescut, după care împarte-l în două parți, iar ultima parte în alte două. Pe fiecare trebuie să pui aamestecul de cacao și nucă. Împletește ambele rulouri. La fel se procedează și cu aluatul rămas.
Acum aluatul merge la cuptor pentru 45 de minute.