Ciclonul aduce fenomene extreme asemenea tornadei de la Calarasi care a inspaimantat lumea intreaga, vijelii cu tunete si fulgere, dar si grindina cat nuca.

Pana vineri, natura s-ar putea dezlantui oricand, oriunde, spun meteorologii, care au emis o alerta de vreme severa, valabila 3 zile!

GABRIELA BANCILA, sefa Centrului National de Prognoze Meteorologice: Tara noastra intra sub influenta unui ciclon mediteranean.Ne

referim la conditii proprice dezvoltarii norilor de furtuna, care sa determine aparitia averselor torentiale, asociate cu intensificari ale vantului. De asemenea, de probabilitatea ridicata de aparitie a vijeliilor, a caderilor de grindina.

Conditiile meteo extreme si ploile torentiale sunt cauzate de ciocnirea a doua mase de aer: una rece si una calda. Explicatia stiintifica pentru acest fenomen e ca aerul rece, fiind mai dens, ramane la o altitudine mai joasa, in timp ce aerul cald se ridica deasupra lui, se raceste si se transforma in picaturi de apa. Tara noastra ramane sub influenta aceastor curenti, cel putin inca trei zile de acum, ceea ce inseamna ca trebuie sa ne asteptam la ploi torentiale, cu tunete, fulgere si caderi de grindina. In aceasta perioada temperaturile nu vor coborî foarte mult, ci se vor mentine în jurul valorilor de 19-21 de grade mai ales in sudul, sud-estul si sud-vestul teritoriului.

Avertizarea de vreme severa vine la pachet cu o alta prognoza pesimista, anuntata de meteorologi, in aceasta dimineata: un cod galben de ploi, valabil pentru tot sud-vestul tarii, care va aduce cantitati uriase de apa de peste 40l/mp.Precipitatiile

pot provoca usor inundatii, fiindca pamantul e deja imbibat de apa. Meteorologii spun ca de la inceputul lui mai si pana acum, in unele zone a plouat deja cat pentru toata luna.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Vom scapa de ploi abia sambata, cand vom avea chiar si 30 de grade Celsius in termometre. Fluctuatiile vremii- care caracterizeaza dealtfel primvara instabila- ii determina pe meteorologi sa spuna ca ne asteapta o vara secetoasa.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

STIREA INITIALA

Meteorologii au emis o atenţionare Cod galben vizând ploi cu acumularea unor cantităţi însemnate de apă, valabilă de marţi seară, în şapte judeţe din zona de sud-vest a ţării.

Ploi, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, vor fi şi în restul ţării, până vineri.

Citeste si: VIDEO| Ne așteaptă o lună a extremelor! Meteorologii trag un semnal de alarmă

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare valabilă de marţi, de la ora 15.00, până vineri, la ora 10.00, interval în care în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15...25 l/mp şi izolat 40 l/mp.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

De asemenea, meteorologii au emis o atenţionare Cod galben, valabilă de marţi, de la ora 18.00, până miercuri, la ora 10.00, în şapte judeţe din sud-vestul ţării.

Astfel, în judeţele Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Dolj, Caraş-Severin, Timiş şi local în judeţul Hunedoara se vor semnala averse, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 25 l/mp şi pe arii restrânse 40...60 l/mp.

Citeste si: Alertă de vremea rea în toată ţara. ANM: "Ne aflăm sub influenţa unui nucleu ciclonic"

ANM a emis şi o prognoză specială pentru municipiul Bucureşti. Astfel, de marţi de la ora 11.00 şi până vineri, la ora 10.00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Temporar se vor semnala averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor atinge 15...25 l/mp. Temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 20 de grade, exceptând ziua de miercuri, când vor atinge 23...24 de grade. Temperaturile minime vor fi de 10...12 grade.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si