Kor, care locuia în Terra Haute, Indiana (SUA), a murit joi la Cracovia, în Polonia, a anunţat Muzeul Holocaustului CANDLES într-un comunicat. Ea se afla în Polonia cu ocazia vizitei anuale a muzeului la lagărele de concentrare naziste.

Eva Mozes, alături de sora sa, a făcut parte din cei 1.500 de gemeni supuşi unor experimente ale doctorului Josef Mengele, supranumit „îngerul morţii”. Ea a fondat muzeul CANDLES (Copiii Supravieţuitori ai Experimentelor Mortale Naziste de la Auschwitz) în 1985.

Citeste si: Dramă. Fiul unui emir saudit a murit în Londra la doar 39 de ani

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Eva şi sora ei Miriam s-au născut în 1934 în satul Porţ din judeţul Sălaj. Miriam a murit în 1993 din cauza unei forme rare de cancer.

Cele două surori au fost singurele din familie care au supravieţuit Holocaustului după ce întreaga familie a fost deportată la Auschwitz în 1944. Ele au fost eliberate 18 luni mai târziu de armata sovietică.

Eva Mozes s-a mutat în Israel împreună cu sora sa, în 1950.

Ulterior, a fost membră a armatei israeliene ca sergent major. În 1960 ea s-a căsătorit cu un alt supravieţuitor al Holocaustului, americanul Michael Kor şi cei doi s-au mutat în SUA.

Experienţele ei au devenit faimoase datorită documentarului din 1978 „The Holocaust”.

Eva Mozes Kor a vorbit des despre puterea iertării şi l-a iertat public pe Mengele dar şi pe nazişti. Faimos a devenit şi gestul ei de a-l îmbrăţişa pe Oksar Groening în 2015, un fost gardian de la Auschwitz.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si