Gustul dulce al bauturilor carbogazoase creeaza dependenta, cred autoritatile, care estimeaza consumul mediu anual la circa 80 de litri pe cap de locuitor.

Acesta este si motivul pentru care Ministerul Sanatatii a propus introducerea unei taxe. Prin scumpirea produselor, considera autoritatile, s-ar putea reduce consumul de bauturi racoritoare cu continut ridicat de zahar.

Propunerea va fi discutata luni, in sedinta de Guvern, iar noua acciza ar urma sa fie introdusa din luna septembrie.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

MADALINA BICHIR, reporter Stirile Kanal D: Bauturile cu un continut intre 5 si 8 grame la 100 de ml vor avea o acciza de 0.,8 lei/litru in timp ce bauturile care contin peste 8 grame de zahar la 100 de ml de oprodus vor fi taxate cvu 1 leu pe litru.

Masura face parte dintr-un pachet care mai prevede cresterea accizelor la tutun, reduceri ale personalului bugetar sau eliminarea unor sporuri de care beneficiaza functionarii.

Acciza va fi datorata de producatori, importatori sau cei care achizitioneaza intracomunitar, dar cel mai probabil se va reflecta si in pretul la raft.

Vestile nu ii sperie pe cumparatorii de bauturi racoritoare.

In tara noastra, diabetul zaharat, una dintre cele mai mari probleme cauzate de bauturi cu exces de zahar, a devenit deja o problema de sanatate publica. Aproape un milion si jumatate de romani
au fost diagnosticati cu acesta boala, iar alte trei milioane se afla in zona de risc, spun medicii.

Consumul excesiv al unost astfel de bauturi poate creea si alte probleme de sanatate.

Masura care are ca scop descurajarea consumului de produse nesanatoase exista si in state precum Marea Britanie, Danemarca, Franta, Ungaria si Finlanda.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si