Mucenici moldovenești. S-a aflat secretul gospodinelor
Mucenici moldovenești. Lună martie nu este la fel fără miros de Mucenici!
În zona Moldovei, aceştia nu sunt fierţi ca prin alte locuri, ci făcuţi dintr-un aluat asemănător al cozonacului şi copţi în cuptor.
Iată care este reţeta de Mucenici moldoveneşti.
1 kg de faină
450 ml de lapte
50g drojdie proaspătă (sau 2 pliculeţe de drojdie uscată)
3 ouă
125 g zahăr
75 g unt
Coajă de la o lămâie
1 esenţa de vanilie
250 ml de apă şi o jumătate de cană de zahăr, coajă de lămâie sau de portocală şi o linguriţă de esenţă de rom
200g de miere şi 200 g nucă măcinată pentru presărat deasupra mucenicilor.
Se pregatește maiaua înmuind drojdia cu puţin lapte, se adaugă o linguriţă de zahăr şi 2 linguri de făină. Amestecăm totul bine și se lasa deoparte timp de un sfert de oră.
După ce aceasta a crescut, peste maia adăugăm faină, ouăle şi zahărul. În compoziție se pune și laptele în timp ce se frământă, puţin câte puţin, până se obţine un aluat omogen.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Se adauga untul la temperatura camerei (în loc de unt, poţi să foloseşti 50 ml de ulei) şi continuăm să frământăm aluatul. Când e gata, îl lăsăm să crească la căldură aproximativ o oră sau până şi-a dublat volumul.
Citeste si: Moșii de iarnă 2020. Ce nu este bine să faci astăzi? Aduce mare ghinion!
Citeste si: Colivă. Rețeta tradițională a bunicii
Până creşte aluatul, facem siropul: punem la fiert apa cu zahărul şi lăsăm să fiarbă câteva minute, apoi oprim focul şi adăugăm coajă de lămâie sau de portocală şi esenţa de rom.
Când aluatul a crescut se frământa puţin şi apoi se formează bile (mai mici sau mai mari, în funcţie de preferinţe), care se întind în batonase din care vei forma 8-uri.
Se pun mucenicii în tavă tapetată cu hârtie de copt şi se mai lasa să crească 20 de minute. Se ung cu ou şi se gau la cuptor la foc mediu. Sunt gata când capăta o culoare aurie!
După ce s-au răcit, peste mucenici se toarnă siropul (strecurat) în mod uniform, se lasa 15 minute ca să absoarbă tot siropul şi apoi se ung cu miere şi se presara nucă măcinată.