Scenariul 4 coronavirus România. România va depăși cel mai probabil mâine numărul de 2.000 de cazuri confirmate de pacienți infectați cu coronavirus. Și așa cum a spus și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la conferința de presă organizată duminică, acest lucru se va întâmpla la începutul acestei săptămâni. Asta înseamnă că țara noastră va trece în scenariul 4 de coronavirus elaborat de autorități în lupta cu coronavirusul.

Scenariul 4 coronavirus România. Tratarea unor cazuri ușoare la domiciliu

Scenariul 4 implică, printre altele, tratarea unor cazuri ușoare de coronavirus la domiciliu, urmând ca doar cazurile moderat-severe să fie internate la boli infecțioase, iar cele critice la terapie intensivă, pentru ca sistemul medical să poată face față situației. Nu vor mai fi testați doar cei în carantină sau cei care au avut legături cu persoane infectate, ci toți cei care prezintă simptome. Ministrul Nelu Tătaru a mai spus că vârful epidemiei ar putea fi la jumătatea lunii aprilie, când e posibil să avem în jur de 10.000 de cazuri de coronavirus.

Citeste si: România ridică în opt zile un spital de campanie pentru a face faţă afluxului de bolnavi de covid-19

De asemenea, este posibil ca rețeaua spitalicească să fie extinsă prin construcții temporare sau prin adaptarea unora deja existente pentru a putea fi folosite în scop medical.

scenariul 4 coronavirus Romania
scenariul 4 coronavirus Romania

Starea de urgență

Scenariul 4 coronavirus România. România s-a aflat, însă, cu câțiva pași înaintea prevederilor din Scenariul 4 de coronavirus. Starea de urgență a fost deja declarată și au fost luate toate măsurile de distanțare socială, școlile și facultățile și-au suspendat și ele cursurile deja, iar adunările de peste 100 de persoane, interzise. Acum, interdicția circulației grupurilor mai mari de trei persoane se va aplica exclusiv circulației pietonale.

Citeste si: Ordonanța Militară 4. Ai voie să îți duci soțul sau soția cu mașina la muncă? Răspunsul Poliției Române

Persoanele suspectate că ar fi infectate cu coronavirus vor trebui să respecte cu strictețe carantina și regulile impuse de sistemul medical, iar în caz contrar, pedepsele sunt mult mai aspre.

Vor fi luate măsuri pentru protejarea cadrelor medicale aflate în grupele de risc, prin direcţionarea acestora către activităţi medicale care nu au legătură directă cu pacienţii direct infectaţi cu coronavirus.

Scenariul 4 coronavirus România. Noi măsuri

Profesorul Alexandru Rafila a declarat sâmbătă la Digi24 că cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare România trece în scenariul 4 elaborat de autorități în cazul epidemiei de coronavirus, ceea ce înseamnă că vor fi peste 2000 de persoane confirmate cu SARS-Cov-2. Ca urmare, sunt de așteptat noi acte normative din partea autorităților.

Citeste si: Informații oficiale: situaţia privind pandemia covid-19 în lume, potrivit AFP

Scenariul 4 coronavirus România. Întrebat când crede că va trece România în următorul scenariu în ceea ce priveşte numărul de bolnavi confirmaţi, Rafila a răspuns: „Probabil că luni sau marţi o să fim în această situaţie”.

Noi acte normative

„La începutul săptămânii viitoare cu siguranţă se vor adopta acte normative ca să ne adaptăm la această nouă situaţie(...) atunci trebuie luate măsuri specifice”, a arătat Alexandru Rafila.

Expertul spune că nu este exclusă carantinarea totală a unor zone sau localităţi, aşa cum s-a procedat şi în Italia, „dacă există o creştere locală extrem de puternică a cazurilor”. O astfel de măsură ar putea fi una temporară „care nu poate să dureze mai mult de două săptămâni”.

Citeste si: Informații oficiale: Încă 192 de cazuri de coronavirus diagnosticate în ultimele 24 de ore. Bilanţul îmbolnăvirilor se ridică la 1952 de persoane

Autoritățile declaraseră anterior că într-un eventual scenariu 4, spitalele vor fi reorganizate, urmând ca unele unități să fie dedicate tratării pacienților cu Covid-19. Nu toate cazurile vor putea să fie tratate în spital, cazurile mai ușoare se vor trata la domiciliu.

scenariul 4 coronavirus Romania
scenariul 4 coronavirus Romania

Pe de altă parte, Alexandru Rafila și-a susținut din nou ideea că este posibil ca medici infectaţi, dar asimptomatici, să îi trateze pe cei infectaţi. „Lucrul ăsta nu depinde de scenariul patru, ci depinde de nevoia de personal medical. În momentul în care e foarte mult personal medical care a fost afectat de infecţie, decât să nu tratezi pacienţi deloc, atunci preferi să utilizezi personal medical care este asimptomatic, e într-o stare bună de sănătate şi singurul lucru pe care-l are este un test pozitiv”, a declarat președintele Societății Române de Microbiologie.

Scenariul 4 coronavirus România. 1.952 de cazuri

Până astăzi, 30 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.952 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 1.952 de persoane confirmate pozitiv, 180 au fost declarate vindecate și externate (55 la Timișoara, 85 la București, 19 la Iași, 7 la Craiova, 11 la Constanța și 3 la Cluj).

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Scenariul 4 coronavirus România. Totodată, până acum, 44 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Craiova, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timișoara, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Ialomița și Satu Mare, au decedat.

Citeste si: Ministerul Educației, anunț de ultimă oră pentru elevii care susțin examene anul acesta

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 192 noi cazuri de îmbolnăvire.

Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 1 și 90 de ani.

33 de români sunt în stare gravă

Scenariul 4 coronavirus România. La ATI, în acest moment, sunt internați 53 de pacienți, dintre care 33 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este bună, staționară.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 9.464 de persoane. Alte 124.235 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Citeste si: Spitalul Municipal Deva intră în carantină timp de 14 zile

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 23.103 de teste, din care peste 1.500 în unități medicale private.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.009 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 3.912 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

scenariul 4 coronavirus Romania
scenariul 4 coronavirus Romania

Scenariul 4 coronavirus România. Dosare penale

De asemenea, în ultimele 24 de ore, prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite 12 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Totodată, Poliția și Jandarmeria au aplicat, în același interval de timp, 1.273 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

Citeste si: Când se termină izolarea în România! Ce spune profesorul Streinu-Cercel

Scenariul 4 coronavirus România. Polițiștii au depistat, în ultimele 24 de ore, 10.092 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 16.048.902 lei.

Scenariul 4 coronavirus România. 16 români, decedați în străinătate

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 86 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 52 în Italia, 12 în Franța, 6 în Germania, 6 în Spania, 2 în Namibia, 2 în Indonezia, și câte unul în Tunisia, Irlanda, Marea Britanie, Luxemburg, Belgia și SUA. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 16 cetățeni români aflați în străinătate, 9 în Italia, 4 în Franța, unul în Germania, unul în Spania și unul în Marea Britanie, au decedat.

Citeste si: Ordonanța militară 4. Toate blocurile trebuie să aibă la intrare dispozitive cu dezinfectant

Scenariul 4 coronavirus România. Ordonanța Militară nr. 4

Începând de ieri, 29 martie, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 4, circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în exteriorul locuinței/gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00-13.00, dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc.

Pentru verificarea motivului deplasării, persoanele cu vârsta peste 65 de ani prezintă o declarație pe propria răspundere completată în prealabil.

Citeste si: Noi restricții în România. Vela: ”Sunt măsuri dure, poate cele mai dure pe care le-a avut România ultimilor zeci de ani”

Scenariul 4 coronavirus România. Totodată, circulația persoanelor peste 65 de ani în afara locuinței/gospodăriei, este permisă și în intervalul orar 20.00 – 21.00, pentru a asigura nevoile animalelor de companie/domestice doar în proximitatea locuinței/gospodăriei, fără a fi necesară completarea unei declarații.

scenariul 4 coronavirus Romania
scenariul 4 coronavirus Romania

Amenzi mai mari

De asemenea, începând de ieri, 29 martie, persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente, vor fi sancționate contravențional conform și vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.

Persoanele care nu respectă condițiile izolării la domiciliu și sunt identificate în afara spațiului de izolare, vor fi sancționate contravențional și vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.

Citeste si: Klaus Iohannis, apel către antreprenorii români: „Fiți pro-activi! Vrem să promovăm produse românești”

Scenariul 4 coronavirus România. De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 981 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 30 de persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si