Parlamentul a încuviinţat decretul de prelungire a stării de urgenţă
Parlamentul a încuviinţat joi decretul de prelungire a stării de urgenţă semnat cu o zi în utmă de preşedintele Klaus Iohannis.
Şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru încuviinţarea stării de urgenţă este programată joi, de la ora 12.00.
Parlamentarii votează prin sistemul de vot electronic la distanţă, numele de utilizator şi parola fiind securizate şi comunicate individual fiecărui parlamentar prin SMS.
Citeste si: Coronavirus- Viktor Orban va expulza cetăţeni iranieni din Ungaria. Teheranul şi un ONG au protestat
Fiecare parlamentar îşi poate exprima opţiunea de vot prin acţionarea unuia dintre butoanele: ”DA”, ”NU”, ”AB” (abţinere) şi ”NU VOTEZ”.
Sistemul de vot a fost folosit şi în 19 martie, când Parlamentul a încuviinţat, în unanimitate, primul decret emis de preşedintele Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgenţă.
Citeste si: Biserica Ortodoxă, reacție dură după declarațiile făcute de Klaus Iohannis
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Comisiile de specialitate din Parlament, reunite miercuri, au propus plenului încuviinţarea decretului de prelungire a stării de urgenţă emis de preşedintele Klaus Iohannis, cerând însă ca Guvernul să prezinte periodic un raport privind măsurile pentru combaterea epidemiei de Covid 19 şi motivele care le-au determinat.
”Se încuviinţează măsura prelungirii stării de urgenţă pe teritoriul României, pentru o perioadă de 30 de zile, instituită de preşedintele României prin Decretul nr. 240 din 14 aprilie 2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 311 din 14 aprilie 2020”, se arată în proiectul de hotărâre care urmează să primească votul plenului.
Citeste si: Epidemia și distanțarea socială, până în 2022- studiu
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, prelungirea stării de urgenţă cu încă 30 de zile, precizând că pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricţiilor, cum cer ”cu inconştienţă” unii politicieni, ar duce la o creştere vertiginoasă a cazurilor.
Starea de urgenţă se instituie de Preşedintele României prin decret, contrasemnat de primul-ministru şi publicat de îndată în Monitorul Oficial al României.
În termen de cel mult 5 zile de la instituirea stării de urgenţă, Preşedintele României solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
În situaţia în care Parlamentul nu încuviinţează starea instituită, Preşedintele României revocă de îndată decretul, măsurile dispuse încetându-şi aplicabilitatea.
Citeste si: Singura reacție a reprezentanților Bisericii Catolice după decizia autorităților privind Paștele ortodox
În funcţie de evoluţia situaţiilor de pericol, Preşedintele României, cu încuviinţarea Parlamentului, poate prelungi durata stării instituite şi poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia.
PSD, care iniţial a avertizat că nu va aviza decretul, a anunţat miercuri că va vota pentru prelungirea stării de urgenţă.