Chirurgul infectat cu COVID-19 care a refuzat testarea şi a luat contact cu sute de persoane îi amenința pe pacienții iresponsabili: „Ar trebui să plătească intervenţiile cauzate de agravarea bolii“
Chirurgul infectat cu COVID-19 care a refuzat testarea este medicul Felix Sârboiu.
Chirurgul infectat cu COVID-19 care a refuzat testarea a fost în prim-plan săptămîna trecută.Chirurgul Felix Sârboiu, de la Spitalul Judeţean Argeş, depistat pozitiv cu COVID-19, miercuri, 15 aprilie, a refuzat de două ori să fie testat, a relatat Adevărul. Prima oară a acceptat pe 6 aprilie să facă un test rapid după multe insistenţe, iar pe 10 aprilie a refuzat să fie supus unui test PCR care ar fi putut confirma infectarea.
Medicul a intrat în contact cu sute de persoane. Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti a deschis în acest caz un dosar penal in rem miercuri 15 aprilie pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Medicul Felix Sârboiu este şeful secţiei de Chirurgie Vasculară de la Spitalul Judeţean Argeş, dar colaborează şi cu alte spitale din judeţ. Deşi avea simptome specifice de aproape două săptămâni, abia pe 6 aprilie a acceptat cu greu, la insistenţele unui coleg medic, să facă un test rapid, după ce iniţial refuzase vehement.
Testul, care are o marjă de eroare de 30%, a ieşit negativ. Pe 10 aprilie, o unitate mobilă pentru testare PCR a fost la Spitalul Judeţean Argeş. Însă medicul Sârboiu a refuzat să se treacă pe listă pentru a fi testat. Trei asistente medicale au fost plasate în izolare şi au fost testate, însă rezultatele testelor nu au sosit deocamdată.( citește despre planta care ar ucide coronavirusul)
După cum spune prefectul Emanuel Soare, „testul doctorului a ieşit pozitiv pentru că i s-a luat proba imediat marţi 14 aprilie. Domnul doctor are o personalitate mai dificilă şi e cunoscut pentru lipsa de colaborare cu colegii.
Eu nu pot să îmi explic cum nu a luat măsuri managerul spitalului, mai ales că era vorba de o persoană care prezenta nişte simptome. Mi se pare cea mai mare greşeală. Cu doamna manager am vorbit când am aflat de la jurnalişti că există această situaţie. Bineînţeles că primele reacţii ale dumneaei au fost să nege. Iar când au sunat-o colegii mei de la Cancelarie mai că nu i-a luat la bătaie şi i-a întrebat cum pot să întrebe aşa ceva...
Au mai fost probleme cu doamna manager. Au fost medici care se plângeau că nu sunt materiale, iar doamna manager spunea că nu e aşa”. "Nu am refuzat niciodată testul de coronavirus, deoarece nici nu mi s-a propus, nu a ştiut nimeni din cadrul compartimentului de chirurgie vasculară de testările care au avut loc", a declarat Sârboiu, care e internat la spitalul din Mioveni, pentru Adevărul.
Chirurgul infectat cu COVID-19 care a refuzat testarea: "E un fel de îndărătnicie"
În ianuarie 2017, chirurgul Sârboiu se arătat revoltat de faptul că pacienții săi nu sunt responsabili. „Încă mai sunt mulţi pacienţi care nu au nici cel mai mic instinct de conservare. E un fel de îndărătnicie. Cu toate că le desenez fel de fel de schiţe prin care le explic ce urmează să le fac, le dau inclusiv sursă bibliografică pe Internet, în caz că doresc să se documenteze suplimentar, cu toate că la externare le explic ce le-am făcut şi
de ce este nevoie să respecte un anumit regim alimentar şi de repaos după operaţie, nu ţin cont de aceste lucruri. Îşi sabotează propria sănătate, dar şi munca noastră, până la urmă, pentru că eu, ca medic, stau până la 11 ore în operaţie ca să-i salvez de la amputare un picior, să spunem, şi viaţa, poate, iar el, ca pacient, crede că dacă s-a rezolvat o dată problema, poate să facă ce vrea, fiindcă va merge şi a doua, şi a treia oară”, declara Sârboiu pentru Adevărul.
“E o problemă foarte spinoasă, pentru că sunt situaţii în care pacientul se pliază greu. Într-adevăr, ceea ce le cerem nu este uşor. În primul rând trebuie să aibă capacitatea de a înţelege treaba asta, dar nimic nu se realizează fără un efort de voinţă. Gândiţi-vă ce efort de voinţă facem noi, medicii, ca să ne facem treaba în condiţiile în care lucrăm subfinanţaţi şi cu deficit de personal! Pentru că aici situaţiile sunt de aşa natură încât eşti nevoit să rămâi în spital, chiar dacă ţi s-a terminat programul. Şi vine un pacient pe care l-ai operat în urmă cu o lună, pentru care te-ai cocoşat în sala de operaţie şi care tocmai a ajuns din nou la Urgenţe pentru că n-a respectat indicaţiile tale şi pe care trebuie să-l operezi din nou, de cele mai multe ori lăsându-i pe alţii să aştepte şi, poate, alocându-i din timpul tău liber, fiindcă altă soluţie nu e. Dacă astfel de pacienţi ar fi puşi să plătească ulterior, ar avea grijă şi la indicaţii, s-ar prezenta şi la controale, lor le-ar fi mai bine, ar avea şanse mai mari de recuperare şi nici n-ar mai consuma degeaba resursele spitalului”, a mai spus doctorul Felix Sârboiu.