El spune că toate persoanele afectate de secetă vor fi despăgubite.

Ministrul Agriculturii a fost întrebat joi, într-o conferinţă de presă, câte judeţe şi ce suprafaţa este afectată de secetă. 

Citeste si: Veste bună pentru părinți. Vor avea zile libere pentru a sta cu copiii

“Toate judeţele din Moldova şi din sudul ţării. Toate culturile semănate în toamnă, 2,9 milioane de hectare: grâu, seceră, orz, orzoaică şi rapiţă.

Sigur că gradul de afectare este diferit şi pe zone şi pe culturi. De aceea nici nu vrem acum să venim cu nişte cifre privind despăgubirile pentru că vrem să avem o imagine completă în aşa fel încât să putem identifica clar toate sumele care sunt necesare şi oamenii să fie despăgubiţi corect şi nu vrem să avansăm sume, să creăm expectanţe. Vrem să facem lucrurile temeinic, dar cu siguranţă vom despăgubi pe toţi cei care au fost afectaţi de secetă”, a spus Adrian Oros. 

El s-a referit în conferinţa de presă şi la sistemul de irigaţii, spunând că în ultimii ani capacitatea irigabilă a ajuns la 800.000 de hectare.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

“Avem o suprafaţă irigabilă cam 10 la sută din suprafaţa arabilă. Acolo suntem în acest moment. A fost un program ambiţios început în 2016 privind reabilitarea infrastructurii principale când trebuiau să se reabiliteze infrastructura principală care deservea cam două milioane de hectare şi trebuiau să fie cheltuite sume apropiate de un miliard de euro. Situaţia pe care am preluat-o şi care este la acest moment este că s-au cheltuit doar o cincime, aproximativ 200 de milioane de euro şi s-au reabilitat cam 800 de mii de hectare.

Asta este capacitatea irigabilă pe hârtie. Când vom porni activitatea de irigare, vom vedea şi calitatea lucrărilor care s-au făcut în această perioadă, dacă s-a urmărit un grafic de lucrări, dacă lucrările s-au executat  şi sunt de calitate şi dacă efectiv cele 840.000 de hectare sunt într-adevăr irigate”, a spus ministrul Agriculturii.

Citeste si: Coronavirus România. Bilanțul îmbolnăvirilor a depășit 10.000 de cazuri

El a precizat că a avut o discuţie cu reprezentanţii Hidroelectrica să cumpere de la ei curentul folosit de ANIF la irigaţii.

“Am avut o discuţie cu cei de la Hidroelectrica, curentul pe care îl foloseşte ANIF-ul ca să ducă apa, care este gratuită, până la acele staţii de punere sub presiune, să-l cumpărăm direct de la Hidroelectrica, să nu-l mai cumpărăm de la băieţii deştepţi la nişte preţuri foarte mari”, a mai spus Adrian Oros.

El a mai afirmat că până acum fermierii au cerut ca doar o suprafaţă de 100.000 de hectare să fie irigată.

“Dacă suprafaţa contractată anul acesta a fost de 840.000 de hectare, suprafaţa irigatată acum care s-a cerut să fie irigată este de 102.000 de hectare. Facem apel la cei care au făcut contracte cu noi, să facă cereri, să dăm drumul la apă pe canale.

Noi oricum am umplut canale pe o distanţă de 1.621 de kilometri, iar suprafaţa deservită urmare umplerii acestor canale ar fi de 504.000 de hectare, dar la ora actuală se irigă doar 102.000 hectare”, a explicat ministrul.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Adrian Oros a criticat şi guvernările trecute pe care le-a acuzat că au dus agricultura în stadiul de a fi meteodependentă.

Citeste si: Când nu vom fi obligați să purtăm măști. Anunțul lui Alexandru Rafila

“Am văzut în ultimele zile că primim lecţii de la cei care au gestionat situaţi din agricultură multă vreme şi au dus agricultura românească în acest stadiu, în care să fie meteodependentă, dacă nu plouă, să nu avem producţii, securitatea alimentară a ţării să stea la mâna câtorva traderi şi mari fermieri şi de aceea am fost nevoiţi să oprim exporturile la un moment dat pentru că nu vroiam să ajungem ca securitatea alimentară a ţării să fie la mâna câtorva traderi şi mari fermieri. Iar acum aceste personaje încearcă să ne dea lecţii şi să ne spună că ar trebui să declarăm stare de calamitate. Sigur, noi ar fi trebuit să declarăm stare de calamitate exact când s-a terminat guvernarea lor pentru că ţara era deja calamitată de această guvernare”, a explicat Adrian Oros.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si