Actul normativ promulgat de şeful statului vizează modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, în sensul introducerii unui nou articol care prevede că:

„- Activitatea de judecată se suspendă pe perioadă decretării stării de asediu sau a stării de urgenţă, în condiţiile art. 93 din Constituţia României, republicată.  

- Pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă, activitatea de judecată poate continua doar în situaţii excepţionale, de urgenţă deosebită, temeinic justificate, referitoare la protecţia relaţiilor de familie şi la măsurile dispuse prin decret emis de Preşedintele României cu privire la instituirea stării excepţionale.

Citeste si: Județul în care situația Covid-19 scapă de sub control. Noul focar al României

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

- Cauzele care se vor judecă pentru fiecare categoric de instance vor fi stabilite, în mod exhaustiv, doar de Consiliul Superior al Magistraturii, după consultarea colegiilor de conducere ale curţilor de apel, pentru curţjile de apel, tribunale şi judecătorii, respectiv, al Colegiului de conducere al Înaltei Curji de Casaţie şi Justiţie. 

- Pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă, în cauzele în care s-a dispus măsură arestării preventive sau în cauzele în care părţile execute pedeapsa în regim privativ de libertate, şedintele de judecată se vor desfatura prin videoconferinţă.

Citeste si: Scandal monstru în Craiova: „Ne-aţi băgat mama în sac şi ziceţi că are COVID, nemernicilor!”

- Pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă, termenele de prescripţie, cele procedural şi cele de decădere nu încep să curgă, iar, dacă au început să curgă, se suspendă”, conform actului normativ.

Proiectul de lege a fost adoptat, pe 10 iunie, de către Senat, în calitate de for decizional şi trimis la promulgare pe 22 iunie. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si