UPDATE -Premierul Ludovic Orban a făcut declarații la finalul discuțiilor cu reprezentanții Sanitas. El a anunțat suplimentarea sporului pe care îl primesc anumite categorii.

„Am discutat de limitarea timpului de lucru pentru persoane care au echipament, să ia pauză de lucru după trei ore. S-a discutat și de sporuri.

Se va suplini lipsa cadrelor medicale prin detașare. În DSP-uri avem nevoie de medici generaliști, specialiști, infecționiști, asistente.

Avem nevoie de cadre medicale în spitale. Ce am discutat este ca pentru unele categorii de persoane, cum sunt anesteziștii de la ATI să fie suplimentat sporul pe care îl primesc. Am convenit să creștem salariile din DSP pentru cei care se ocupă de inspecții", a declarat Orban.


Federația a acuzat săptămâna trecută modul în care sunt tratate toate categoriile profesionale aflate în prima linie în lupta împotriva coronavirusului.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

„De la începutul pandemiei am fost omiși, nu am fost consultați, iar legislația privind acordarea stimulentului de risc pentru COVID-19 este discriminatorie. Asistăm la scăderi de venituri în loc să recompensăm acești eroi aflați în prima linie de luptă împotriva coronavirusului. Am făcut sute de sesizări către autorități, acum prin acest memoriu vrem să tragem un semnal de alarmă”, a declarat Viorel Hușanu, liderul Sanitas București.

Revendicările sindicaliștilor

Sindicaliștii au avut mai multe revendicări pentru Guvern, printre care: reluarea dialogului instuționalizat la toate nivelurile, emiterea ordinului de declarare a epidemiei la nivel național, acordarea sporului pentru condiții deosebit de periculoase pentru combaterea epidemiei (55-85%) pentru toți salariații carea lucrează cu pacienții COVID-19 și suspecți.

Citeste si: Val de restricții în statele europene. Cum luptă europenii cu pandemia

În ceea ce privește condițiile de muncă, Federația Sanitas cere adaptarea acestora la situația epidemiologică actuală, prin stabilirea unui normativ de personal specific secțiilor care tratează în mod direct pacienți cu COVID-19, reducerea programului de lucru adaptat la nevoile de recuperare a personalului care lucrează purtând echipamentul de protecție specific patologiei, dar și asigurarea echipamentelor de protecție adecvate și suficiente.

Stimulentul de risc îi nemulțumește

Citeste si: Anunţ important: Când vom avea un vaccin împotriva coronavirusului?

Sanitas a propus acordarea stimulentului de reisc pentru toți salariații din sănătate aflați în activitate în această perioadă, creșterea salariilor acestora la nivelul anului 2022, ca o recunoaștere a efortului și meritelor, precum și raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază actual.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si