Cum a devenit 13 septembrie ziua oficială a pompierilor din România
Bătălia de la 13 septembrie 1848, din Dealul Spirii, în care pompierii români s-au luptat cu turcii, a rămas scrisă cu litere de aur în istorie.
Bătălia de la 13 septembrie 1848, din Dealul Spirii, în care pompierii români s-au luptat cu turcii, a rămas scrisă cu litere de aur în istorie, tocmai de aceea data respectivă fiind aleasă pentru celebrarea zilei oficiale a pompierilor din țara noastră. Încercând să blocheze Revoluția Română de la 1848, turcii au trimis trupe însemnate spre București, cu scopul de a cuceri Capitala. Printre unitățile militare românești s-a numărat și Compania de Pompieri, care s-a sacrificat în bătălia de la Dealul Spirii.
Citeste si: A murit în linia întâi! Un alt cadru medical ucis de coronavirus
Iată principalele repere ale bătăliei ce a avut loc la 13 septembrie 1848, în Dealul Spirii, așa cum s-au păstrat ele în izvoarele istorice ale vremii:
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
”La 12 septembrie, col. Radu Golescu, comandantul Regimentului 2 Infanterie şi şef al Garnizoanei Capitalei, primise ordin din partea Locotenenţei Domneşti să-şi deplaseze subunităţile la cazarma din Dealul Spirii, pentru a participa la primirea unei coloane turceşti, formată din aprox. 6.000 oameni, sub comanda lui Kerim Paşa, care urma să preia cazarma din acea zonă. În aceeaşi zi a avut loc ceremonialul solemn de înmânare a noilor drapele Regimentului 2 Infanterie pentru a influenţa moralul ostaşilor. Starea de spirit, devotamentul şi patriotismul, îi anima şi pe ostaşii Companiei de pompieri comandată de căpitanul Pavel Zăgănescu care au vrut să meargă cu toţii la cazarma din Dealul Spirii, convinşi fiind de iminenţa unui conflict armat cu otomanii.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
În ziua următoare, când pompierii au ajuns pe strada Spirii, zona era deja împânzită de trupele otomane. La apariţia lor, soldaţii turci ”le deschiseseră locul printre dânşii, despărţindu-se coloana lor între cele două laturi ale străzii”, însă când mai erau doar câţiva paşi până la poarta cazărmii, undeva, în flancul stâng al coloanei pompierilor, s-a produs o busculadă între aceştia şi soldaţii turci care, până atunci, îi provocaseră tot timpul pe români. Glonţul, pornit din puşca slt. Dincă Bălşan, s-a ”slobozit” parcă de la sine: împuşcătura a marcat dezlănţuirea luptei. O primă salvă a tunurilor otomane a făcut multe victime printre pompieri.
Văzând aceasta, bravul căpitan Pavel Zăgănescu a strigat memorabilul său ordin: „Pe tunuri copii, că ne prăpădesc”. În frunte cu slt. Dincă Bălşan şi sg. Petre Buzdugan, câţiva viteji au reuşit să captureze de la turci două piese de artilerie, producându-le acestora zeci de morţi şi răniţi. Dat fiind însă covârşitoarea superioritate numerică a inamicului, era evident că acţiunea cutezătoare a pompierilor n-avea sorţi de izbândă. Nevoiţi să se retragă, pompierii, alături de camarazii lor infanteriştii, au continuat eroica lor rezistenţă împotriva oştirii otomane”, așa este amintită de către istorici bătălia de la Dealul Spirii, care a intrat în conștiința națională ca zi națională a pompierilor, sărbătorită oficial începând cu anul 1953.