În următoarele luni, virusul gripal şi COVID-19 se vor suprapune, iar asta ar putea aduce o situaţie extrem de periculoasă.
"Din păcate, vor fi pacienţi care vor avea concomitent cele două virusuri şi în situaţia asta vom vorbi de forme complicate, mai ales dacă e vorba de persoane în vârstă şi de persoane care au afecţiuni asociate", atrage atenția Adrian Marinescu, medic infecționist.
3 milioane de vaccinuri pentru gripă, în era Covid
Autorităţile au pregătit 3 milioane de doze de vaccin antigripal, dublu faţă de anul trecut.
Citeste si: Arafat, noi precizări despre portul măştii de protecţie în secţiile de vot
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
"Prima tranşă, de 330.000 de vaccinuri a început să fie distribuită chiar de astăzi către Direcţiile de Sănătate Publică, iar vaccinarea propriu-zisă va începe la finalul lunii septembrie", relatează reporterul Kanal D Iasmina Ardelean.
Cum până la apariţia unui vaccin anti-COVID va mai dura, oamenii se grăbesc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere, chiar dacă în ultimii ani nu au dat atenţie acestui virus.
"Anul acesta iau în considerare vaccinul antigripal, având în vedere condiţiile date şi da, e necesar oricum iarna.
Citeste si: Prima zi de școală în condiții de pandemie. Care este riscul cel mai mare
Da, da, iau în considerare, mai ales că am soţia gravidă, va trebui să facem şi chestia asta", spun românii.
Gripa și covid, complicații pentru medicii de familie
Tot mai complicată devine şi activitatea medicilor de familie, care trebuie să gestioneze în acelaşi timp două epidemii. Ei spun că programarea pentru vaccinul antigripal va fi făcută telefonic.
"Nu mai vine nimeni la cabinet neprogramat, pentru că nu ne dorim să stea înghesuiţi unii în alţii şi eventual să se contamineze cu ceva", spune medicul Rodica Tănăsescu.
Simptomele produse de virusul gripal şi sars-cov-2 sunt asemănătoare, iar asta va complica triajul bolnavilor.
Citeste si: Raed Arafat ne anunță că vin zile grele. "Se va asocia COVID-ul cu gripa sezonieră în aceeaşi perioadă și..."
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
"Vom face un consult la medicul de familie sau la medicul specialist pentru a stabili, pentru că altfel e greu să ne dăm noi seama, dacă-i vorba de gripă sau e vorba de infecţie cu SARS-CoV-2", declară Adrian Marinescu, medic infecționist.
Organizația Mondială a Sănătății: Mai mult Covid în loc de gripă
Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spun că, în emisfera sudică, numărul de îmbolnăviri cu virusul gripal a fost mult mai redus decât anul trecut.
Ei susţin că acelaşi scenariu s-ar putea repeta şi în partea de nord a planetei care urmează să treacă prin epidemia de gripă în lunile următoare. Purtarea măştii, igiena mâinilor şi păstrarea distanţei fizice au făcut ca gripa să se răspândescă mult mai greu.