Ce pensie va încasa un primar care a avut cel puțin un mandat la primăria unui oraș important din România
Miza alegerilor din 27 septembrie o reprezintă și veniturile substanțiale încasate de aleșii locali la pensionare.
Miza alegerilor din 27 septembrie o reprezintă și veniturile substanțiale încasate de aleșii locali la pensionare. Pensiile speciale pentru aleșii locali, prevăzute în proiectul Codului Administrativ, vin ca un bonus înainte de alegerile locale din 2020. Primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene au primit o mână de ajutor în timpul guvernului Dăncilă, când noul Cod Administrativ a fost adoptat prin ordonanță de urgență.
Noul Cod stipulează ca aleșii primească pensii speciale lunare, în plus față de cele normale, care se calculează ca procent din indemnizația brută, primită atunci când sunt în funcții, ceea ce duce
Din nefericre pentru demnitarii respectivi, Curtea Constituțională- sesizată de Avocatul Poporului- a decis ca aplicarea articolelor din Codul Administrativ privind pensiile speciale să se aplice abia de la 1 ianuarie 2021, așa că primarii care vor fi aleși sau realeși pe 27 septembrie mai au câteva luni de așteptat.
Citeste si: Ce se întâmplă cu noile majorări de pensii și salarii pentru profesori. Planul premierului României
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Dar iată ce sume vor încasa aleșii locali la intrarea în vigoare a noului Cod Administrativ:
- un primar al unei reședinte de județ sau sector al Capitalei, cu un salariu brut lunar de 18720 lei, va primi o pensie specială lunară pentru un mandat de 3594 lei, iar pentru 3 mandate suma va fi de 10783 lei.
- un primar de oraș mare, cu un salariu brut lunar de 15600 lei, va avea o pensie specială lunară, pentru un mandat, de 2595 lei, iar pentru trei mandate suma va fi de 8985 lei.
- un primar de comună mică, cu un salariu brut lunar de 8320 lei, va avea o pensie specială lunară, pentru un mandat, de 1597 lei, iar pentru trei amndate suma va fi de 4792 lei.