Ce este ploaia înghețată, fenomenul meteo care e din ce în ce mai prezent în România
Ploaia îngheţată nu trebuie confundată cu lapoviţa sau cu chiciura. Este un fenomen meteo distinct şi care, din păcate, este din ce în ce mai prezent şi în România
Ploaia înghețată sau freezing rain este o ploaie suprarăcită. Mai exact, picăturile de apă îngheață instantaneu la contactul cu orice suprafață.
Ploaia înghețată este un fenomen meteorologic destul de rar, în care, picăturile de ploaie suprarăcite îngheață instantaneu la atingerea solului sau obiectelor cu temperaturi negative de la sol.
De obicei, ploaia înghețată apare de obicei atunci când un front atmosferic de aer cald se suprapune peste unul rece, aflat sub temperatura de îngheţ.
După aceea, picăturile ajung din nou în stratul de aer rece, aproape de suprafaţa pământului, şi se răcesc brusc, fără însă să îngheţe complet. Îngheţul are loc instantaneu, la contactul cu suprafeţele reci de la sol: asfalt, cabluri de elctricitate, copaci, avioane sau orice altă suprafaţă rece.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Aşadar, definiţia dată de wikipedia.ro este următoare:" Ploaia înghețată este un fenomen meteorologic rar, în care, picăturile de ploaie suprarăcite îngheață instantaneu la atingerea solului sau obiectelor cu temperaturi negative de la sol".
Spre deosebire de lapoviță, un amestec de ploaie și zăpadă, ploaia înghețată cuprinde în întregime din picături lichide.
Picăturile de ploaie devin suprarăcite în timp ce trec printr-un strat de aer sub temperatura de îngheț la sute de metri deasupra solului și apoi îngheață la impact cu orice suprafață pe care o întâlnesc, inclusiv sol, copaci, fire electrice, aeronave și automobile.Gheața rezultată, numită polei, se poate acumula la o grosime de câțiva centimetri și acoperă toate suprafețele expuse.
Ploaia înghețată este adesea asociată cu introducerea unui front cald într-un sistem, atunci când aerul sub-îngheț (temperaturile la sau sub îngheț) este prins în cele mai joase niveluri ale atmosferei, în timp ce aerul cald se situează la altitudine superioară.