În limba română găsim o mulțime de substantive care au forme duble sau multiple de plural, unele care definesc realităţi diferite, altele care au acelaşi sens.

Citeste si: Ciolacu, atac dur după sesizările PNL şi USR la CCR privind numirea lui Iordache la şefia Consiliului Legislativ

Vă prezentăm o selecţie de astfel de substantive, dublete de plural, acceptate de Dicţionarul Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii Române. În cazul substantivelor care au forme duble de plural pentru acelaşi înţeles, acestea sunt prezentate în ordinea reţinută de DOOM.

tunel- galerie subterană care traversează un masiv muntos sau deluros sau trece pe sub nivelul solului, pe sub o apă etc., servind drept cale de comunicaţie. pentru plural avem două forme, ambele corecte:

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă despre bunica ei- antena3.ro

Citeste si: Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”- wowbiz.ro

Citeste si: Nouă fotbaliști au fost testaţi pozitiv cu Covid-19. Clubul are şi trei angajaţi infectaţi

căpșuni sau căpșune
căpșuni sau căpșune

tuneluri/tunele nivel- niveluri/nivele

nivel- niveluri/nivele Folosim forma de plural niveluri atunci când substantivul defineşte înălţimea la care se găseşte un punct, o linie sau o suprafaţă a unui loc, a unui obiect etc. în raport cu un plan orizontal dat, linia care uneşte punctele suprafeţei terestre cu aceeaşi altitudine faţă de o suprafaţă de referinţă; punct, suprafaţă care corespunde acestei linii, o zonă geologică care se distinge după

fosilele caracteristice pe care le conţine. De asemenea, folosim forma de plural niveluri şi în cazul folosirii substantivului la sens figurat: stadiu, grad (de pregătire, de dezvoltare), treaptă (a calităţii), indice (al cantităţii).

Este corectă forma de plural nivele atunci când substantivul face referire la numele dat mai multor unelte, instrumente, dispozitive care servesc la determinarea liniei (sau a poziţiei, a suprafeţelor) orizontale sau cu care se măsoară pe teren diferenţele de înălţime dintre două sau mai multe puncte de pe suprafaţa terestră.

regal- regaluri/regale Folosim pluralul regaluri atunci când este vorba de ospăţ mare; banchet festiv Atunci când se face fererire la dulăpior la secţia de culegere manuală a unei tipografii, folosit la păstrarea casetelor cu litere sau a formelor pentru tipar forma de plural corectă este regale.

căpşună- căpşuni/căpşune

Ambele forme de plural sunt corecte atunci când ne referim la fruct, însă când este vorba de plantă, forma corectă de plural este căpşuni.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si