Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Mai mulți cercetători români au realizat un studiu care arată că nouă teme de dezinformare sunt intens promovate pe reţelele de socializare din țara noastră.
„Ne am referit la un stil de comunicare legat de emoțiile negative, care împiedică raportarea critică la acele informații”, spun specialiștii.
Primele 5 din această listă adună peste 50 de mii de urmăritori fiecare, ba unul dintre aceste grupuri se apropie de 200 de mii de persoane care urmăresc postările.

Pandemie cu dezinformare și capcane pe internet

Studiul conține și o listă cu paginile de facebook ale unor persoane publice care ar contribui la fenomenul dezinformării: avocați, vloggeri, un fost luptător din Legiunea Străină și chiar un medic. Și aici vorbim de zeci de mii de urmăritori pentru fiecare cont în parte.
„Eu sunt absolut uluit că oamenii aceștia reușesc să-mi facă reclamă gratuită.


De ce se concentrează mass/media noastră și toate resursele de cercetare pe vânarea negaționiștilor?
Se cheltuiesc foarte mulți bani, resurse, timp, pentru a vâna dușmanii poporului, pentru a vâna comspiraționiștii, negaționiștii”, pretind avocații.

Specialiștii spun că trebuie să fim foarte atenți la informațiile false

Autorii studiului susţin că au făcut o diferență clară între întrebări legitime și teoriile conspirației.
„Noi nu contestăm preocupările legitime ale cetățenilor despre modul în care e gestionată pandemia, despre siguranța unui vaccin, despre etapele testării, mai ales pe reped înainte”, spun specialiștii.


Psihologii spun că tendința de îmbrățișa informații false apare mai ales în perioade dificile.
„În contextul pandemiei, uneori teama generează o reacție de negare. Adică, atunci când spunem: nu e adevărat, mesajul din spatele cuvintelor este: nu vreau să fie adevărat. Și atunci preferăm să îmbrățișăm o știre falsă, o conspirație”, spun psihologii.
Organizația Mondială a Sănătății spune că trecem printr-o infodemie. Asta înseamnă că internetul este inundat de informații, unele corecte, foarte multe false, așa că e tot mai greu să distingi între ele. Totuși, verificarea din mai multe surse este o măsură care trebuie pusă în practică în continuare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si