Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Rezultat exit poll alegerile prezidenţiale 2024: Marcel Ciolacu intră în turul doi cu Elena Lasconi. Călin Georgescu, marea surpriză- antena3.ro

Citeste si: REZULTATE EXIT-POLL-URI la alegerile prezidențiale 2024- primul tur. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul doi- wowbiz.ro

Noua lege a subvenției pentru fermieri a fost primită cu speranță de Marcel Maxim, un inginer horticol care deține în localitatea bihoreană Satu Nou 5000 de metri patrati de solarii cu legume bio. Ferma sa produce anual in jur de 20 de tone de roșii, două tone de ardei capia și gogoșari, două tone de fasole verde si cinci tone de castraveți. Roadele le vinde direct în piață.

Decizie în Parlament: primă de la stat pentru fermieri

Dar costurile sunt pe măsură: o sută de mii de lei pentru încălzire, semințe, tratamente cu substanțe bio și salarii.
„60, 70 de mii de lei pe an numai investiții în căldură. Dacă din tot ce vând 60% sunt costuri, câteodată mă întreb dacă mai merită să mă trezesc de cinci ori pe noapte să fac focul.

Dacă vin o sută de euro pe tonă e foarte binevenit”, spun fermierii.
La 24 de ani, Robert Muntean crește în comuna Toboliu roșii cherry în nucă de cocos. Desfășurată pe o suprafață de aproape trei mii de metri pătrați, sera în care a investit peste șapte sute de mii de euro, mare parte bani europeni, este dedicată culturii hidroponice. Producția de anul acesta este de peste o sută de tone, cu 30% mai mare ca anul trecut, așa că subvenția va fi consistentă.

„Subvenția este binevenită ținând cont că cele mai mari cheltuieli sunt cu încălzirea deoarece trebuie să asigurăm o temperatură constantă de 15 grade pe timpul nopții și 20 de grade pe timpul zilei”, spun fermierii.

În Parlament, hotărâri pentru fermieri. Vor câștiga până la 200 de euro pe lună

Fermierii vor primi practic o prima anuala la comercializarea produselor agricole de până la 10.000 de euro dacă vând direct la piață, pentru consum sau 20 de mii de euro pentru procesator.
„Sprijinul venit prin această lege acordat producătorilor agricoli va genera o competitivitate pentru produsele agricole românești. Iar în faza a doua, produsele procesate în România vor fi competitive în piețele regionale europene”, spune inițiatorul legii.
Agricultorii se mulțumesc cu orice ajutor de la stat pentru că subvențiile sunt în general foarte mici în România.
Cu toate că este destul de mica, este binevenită. În comparație cu alte țări: Olanda, Spania, Italia, unde subvențiile sunt mult mai mari și acoperă 50, 60% din cheltuielile unui producător agricol”, spun fermierii.
Legea va intra în vigoare la începutul anului viitor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si