Răsturnare de situație în cazul nurcilor infectate cu coronavirus în Danemarca
Guvernul danez a renunțat momentan la încercarea de a adopta de urgență o lege care să permită sacrificarea nurcilor din toată țara, după ce mai mulți experți au argumentat că nu sunt dovezi privind transmiterea unei mutații a coronavirusului la om și nici a slăbirii eficacității unui viitor vaccin anti-COVID. Parlamentul de la Copenhaga refuză să aprobe o astfel de lege de eutanasiere în masă.
Author: Razvan Ilie miercuri 11 noiembrie 2020 , 18:19
O mutație a coronavirusului detectată la nurca daneză și transmisă ulterior la oameni nu va reduce eficacitatea unui potențial vaccin Covid-19 așa cum se temea anterior, au spus experții danezi în urma unei revizuiri a datelor publicate.
Potrivit site-ului TheLocal.dk, mai mulți experți au declarat că nu au găsit niciun motiv clar de îngrijorare cu privire la faptul că vaccinul anti-COVID ar fi mai puțin eficient împotriva variantei mutante a coronavirusului găsit la nurcile daneze.
Guvernul Danemarcei a aplicat restricții stricte în regiunea Iutlanda de Nord și a inițiat o decizie contestată de eliminare a tuturor nurcilor din fermele de blană din țara nordică, din cauza îngrijorării că o formă mutată de coronavirus originară la nurci ar putea împiedica eficacitatea vaccinului.
Studiul guvernamental, contestat
Deciziile s-au bazat pe rezultatele preliminare ale testării pe o variantă a coronavirusului mutant cunoscut sub numele de „cluster 5”, efectuată de agenția națională a țării pentru boli infecțioase State Serum Institute (SSI). Dar după ce SSI a publicat o lucrare privind cercetarea sa, experții au pus la îndoială faptul că mutația ar avea vreun efect asupra eficacității vaccinului, potrivit presei daneze.
Experții au declarat presei daneze că raportul nu le-a confirmat alarma inițială, care părea extrem de gravă.
„Datele care au fost publicate nu susțin (afirmația) că este un risc pentru vaccinurile care ar putea să nu funcționeze”, a declarat Jen Lundgren, profesor al departamentului de boli infecțioase de la Rigshospitalet din Copenhaga.
O evaluare similară a fost făcută de profesorul de virologie Søren Riis Paludan de la Universitatea Aarhus: „Pe baza datelor pe care le-am văzut, nu cred că se poate concluziona- și aproape nici măcar specula- că acesta ar putea fi terenul de reproducere
al unei noi pandemii sau că vaccinurile nu vor funcționa", a declarat profesorul Paludan.
"Nu putem spune că este o mutație foarte periculoasă"
Thomas Laustsen, profesor de imunologie și microbiologie la Universitatea din Copenhaga, a declarat că nu există dovezi concludente în producerea unei mutații periculoase. „Cu datele publicate de SSI, este foarte dificil să spunem dacă aceasta este o mutație foarte periculoasă. De fapt, nu știm dacă avem o problemă”, a spus Laustsen postului național de radio din Danemarca.
„Pot să înțeleg reacția generală la informația că anticorpii nu funcționează la fel de bine la această mutație. Dar cu datele pe care le-am văzut acum, nu este nimic aici care să mă îngrijoreze prea mult”, a adăugat medicul danez.