Iată când se schimbă cauciucurile de vară cu cele de iarnă 2020! Conform Codului Rutier, cauciucurile de iarnă NU sunt obligatorii începând cu luna noiembrie. Însă, şoferii trebuie să ţină cont de faptul că anvelopele de iarnă dar sunt obligatorii în orice lună a anului în cazul în care se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Schimbarea cauciucurilor de vară cu anvelope de iarnă este o obligație legală atrage după sine sancțiuni drastice, dacă nu este respectată. 

Vremea se schimbă dramatic începând din data de 20 noiembrie 2020: temperaturile negative vor fi tot mai frecvente și în tot mai multe regiuni din țară, iar lapovița și ninsoare își vor face simțită prezența. Aşadar, anvelopele de iarnă devin obligatorii pentru toţi şoferii.

Citeste si: Poliția Română a introdus benzile cu țepi pentru prinderea mai rapidă a șoferilor fugari

Aşadar, Codul Rutier precizează anvelopele de iarnă sau cele allseason sunt obligatorii atunci când drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada anului. Prin urmare, dacă eşti surprins de aceste fenomene meteo cu anvelopele de vară rişti o amendă de până la 2.900 de lei.

Când se schimbă cauciucurile de vară cu cele de iarnă 2020? Aşadar, şoferii nu au un termen-limită până la care sunt obligaţi să-şi doteze maşinile cu anvelope de iarnă (acum câţiva ani se vehicula termenul de 1 noiembrie), ci sunt obligaţi s-o facă ori de câte ori condiţiile

meteo o impun, în funcţie de regiunea sau chiar zona prin care circulă.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Verificare rovinietă. Cum verifici valabilitatea rovinietei online

Când se schimbă cauciucurile de vară cu cele de iarnă 2020
Când se schimbă cauciucurile de vară cu cele de iarnă 2020

Amenzi şi puncte de penalizare pentru cei care nu au schimbat cauciucurile de vară cu cele de iarnă

Pentru a scăpa de amendă, anvelopele de iarnă şi cele allseason trebuie să fie inscripţionate corespunzător cu marcajul M+S, M&S sau M.S., M şi S fiind abrevieri pentru Mud (noroi) şi Snow (zăpadă). În caz contrar, fapta este considerată contravenţie de gravitate maximă, fiind încadrată în clasa a patra de amenzi (sancţionată cu amendă între 9 şi 20 de puncte). La o valoare actuală de 145 de lei pentru punctul de amendă, aceasta se traduce într-o amendă cuprinsă între 1.305 lei şi 2.900 de lei.

Ca măsură suplimentară, Codul Rutier prevede, pe lângă pedeapsa amenzii, şi reţinerea certificatului de înmatriculare până la remedierea situaţiei.

Citeste si: Când trebuie să montezi cauciucurile de iarnă ca să nu fii amendat de poliție 

Când se schimbă cauciucurile de vară cu cele de iarnă 2020? Verifică cu atenţie ce scrie pe anvelope

Acestea sunt făcute dintr-un material special care oferă o aderență mai bună, când temperatura scade sub 7 grade, sau când pe carosabil este zăpadă, gheață sau polei.

Astfel, mașina va circula mai bine, iar riscul de accidente este diminuat considerabil.

Când se schimbă cauciucurile de vară cu cele de iarnă 2020? În lege, corect ele sunt numite „anvelope de iarnă”. Acestea sunt anvelopele care au prezente, pe laterale, literele M şi S, sub formă: M+S, M.S. sau M&S.

Citeste si: Ce amendă primești dacă circuli fără cauciucuri de iarnă?

Ce înseamnă simbolurile notate pe cauciucurile de iarna:

195/65/R15: lățimea cauciucului, în milimetri. Este talia măsurată în procent din lățimea benzii de rulare, construcția radială a carcasei și diametrul cercului interior, care e măsurată în inci.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

M+S: anvelopă testată cu rezultate optime pe noroi și pe zăpadă, potrivită pentru iarnă, dar nu specifică acestui sezon.

Când se schimbă cauciucurile de vară cu cele de iarnă 2020
Când se schimbă cauciucurile de vară cu cele de iarnă 2020

Când se schimbă cauciucurile de vară cu cele de iarnă 2020? Simbolul fulgului de zăpadă: cunoscut și ca marcajul 3PMSF, acesta este simbolul a cărui prezență pe cauciuc anunță că aceasta o anvelopă de iarnă.

T reprezintă indicele de viteză al cauciuciului pentru roata mașinii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si