VIDEO - Iarna avem nevoie de vitamina C naturală. Cătina ne-o oferă
Cătina este o sursă naturală de vitamina C, cu efecte aproape instantanee. Specialiștii ne spun cum s-o consumăm.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
„Vorbim despre un elixir al sanatatii cand vorbim despre catina, vorbim de antioxidanti de cea mai buna calitate si de o cantitate uriasa de vitamin C. Este sezonul in care avem nevoie de aceasta vitamina C, in care 2 linguri de catina ne pot asigura vitamina, extrem de biodisponibila”, spune medicul specialist în nutriție, Lygia Alexandrescu.
Caracteristicile nutritionale ale catinei sunt de-a dreptul spectaculoase. Fructul este supranumit si “ginsengul romanesc”, are nu mai putin de 17 vitamine, atioxidanti dar si omega-7. Fortifica organismul si grabeste vindecarea.
„Antioxidanti de buna calitate continut mare de licopen, un antioxidant care se opune, practice, imbolnavirii la nivel celular, de asemenea vorbim si de o cantitate de fibre, suficienta, in asa fel incat sa o putem folosi ca un fruct consumat in prima jumatate a zilei, pentru ca are nevoie de miere”, spun specialiștii.
In sezonul rece, catina poate ameliora anxietatea sau depresia dar poate sa reduca si inflamatiile reumatologice cauzate de schimbarea anotimpului.
Si asta, mai ales cand este consumata in stare naturala.
„Daca vorbim despre preparare termica, vorbim si despre reducerea cantitatii de vitamina c, ca si ea se reduce prin fierbere, dar catina poate fi adaugata in supe si in supele crème, la sfarsit, deci pur si simplu le pasam la sfrasit, in asa fel incat totusi vitamin C sa ramana, pt ca nu exista riscul de a avea un exces atat de mare”, spune medicul Lygia Alexandrescu.
Catina nu are contraindicatii de consum, insa este de preferat sa o evitati daca aveti tensiunea scazuta sau un stomac mai sensibil.