Vaccinarea anti-COVID-19 se va face cu programare și supraveghere
Medicul Valeriu Gheorghiță care va coordona campania națională de vaccinare anti-Covid-19, estimează că primele doze de vaccin vor ajunge în România la finalul acestui an.
Însă, 30% dintre medici nu vor să se vaccineze, însă acest lucru s-ar putea schimba dacă vaccinul se va dovedi sigur.
Având în vedere persoanele cu simptome, acestea nu vor fi vaccinate, ci vor fi trimise pentru evaluare și tratament la spital, anunță medicul Gheorghiță.
„Dacă până acum am asistat aproape neputincioşi la evoluţia acestei pandemii, acum se pare că, prin apariţia acestor vaccinuri, putem să recăpătăm controlul asupra vieţilor noastre.
Deși există mulți sceptici care nu doresc să se vaccineze, medicul Gheorghiță a dezvăluit că cererea depășește momentan oferta. „Pentru evaluarea eficienţei vaccinului, se va face o supraveghere de lungă durată. Când o persoană va fi diagnosticată cu COVID-19, prima întrebare va fi dacă a fost sau nu vaccinată. Date din studiile clinice de fază 3 arată o eficacitate de 90-95 la sută, ceea ce înseamnă că 9 din 10 persoane, cel puţin, sunt protejate faţă de îmbolnăvirea cu COVID-19”, a declarat medicul într-o emisiune Tv.
Medicul Valeriu Gheorghiță a precizat că toți oamenii vor fi introduși într-o bază de date, astfel că nu există riscul ca aceeași persoană să se vaccineze de două ori.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
„Sistemul de programare este esenţial. Vaccinul vine în flacoane multi-doză şi este important să avem o trasabilitate a fiecărei persoane care vine la un centru de vaccinare, pentru a reduce la minim posibilitatea de irosire a dozelor prin flacoane care ar putea rămâne neutilizate. Pe de altă parte, ne dorim să evităm aglomerările la centrele de vaccinare”, a mai declarat medicul.
Citeste si: Când speră Klaus Iohannis să scăpăm "de tot" de pandemia de coronavirus (VIDEO)