Sărbătorile de iarnă 2020, salvate în Europa în ultima clipă. Ce decizii radicale au fost luate
Sărbătorile de iarnă au fost "salvate" în Europa în ultima clipă. Autoritățile din cele mai multe țări au luat un set de măsuri draconice care au menirea să permită o viață cât de cât normală în perioada Sărbătorilor.
Author: Razvan Ilie miercuri 02 decembrie 2020 , 10:15
Sărbătorile de iarnă 2020 sunt puse încă sub semnul întrebării de valul al doilea de coronavirus, care a revenit cu o forță neașteptată de la sfârșitul toamnei. În România, târgurile de Crăciun nu vor mai fi organizate în majoritatea orașelor mari, iar situația este valabilă și pentru cele mai multe țări din Europa. Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne recomandă să evităm petrecerile mari în familie de Sărbătorile de iarnă .
Sărbătorile de iarnă 2020 sunt "salvate" în ultima clipă în Europa, unde țări ca Marea Britanie, Germania sau Franța au anunțat măsuri speciale pentru a permite populației să se bucure de Sărbătorile de iarnă în ciuda pandemiei de coronavirus.
Sărbătorile de iarnă 2020, schimbate de pandemia de coronavirus
Guvernul britanic a fost primul care a pregătit măsuri speciale pentru a putea lăsa populația să se bucure pe cât posibil de Sărbătorile de iarnă, în ciuda pandemiei.
Executivul britanic a anunțat că restricțiile vor fi relaxate „pentru un număr mic de zile”, permițând oamenilor să-și viziteze familia în orice parte a țării.
Potrivit regulilor, familiile se vor putea deplasa în interiorul Regatului Unit în perioada sărbătorilor de iarnă. Totuși, numai trei familii se vor putea întâlni în același loc, în perioada 23 – 27 decembrie.
Publicul este „sfătuit să rămână precaut” și „ori de câte ori este posibil, oamenii ar trebui să evite călătoriile și să reducă la minimum contactele sociale”.
În Marea Britanie, din 3 decembrie se vor implementa noi măsuri care să permită activități precum cumpărăturile pentru Crăciun prin redeschiderea magazinelor care nu sunt considerate esențiale.
Cum sunt salvate Sărbătorile de iarnă în Germania și Franța
Sărbătorile de iarnă 2020. Guvernele regionale din Germania au ajuns la un acord pentru măsuri care să ofere un grad de normalitate de Crăciun, dar în condițiile în care populația respectă restricțiile extinse și apelul la disciplină în săptămânile premergătoare sărbătorilor de iarnă.
Acordul prevede că membrii unei gospodării se pot vedea cu până la 10 persoane în perioada 23 decembrie- 1 ianuarie. Copiii până în 14 ani sunt excluși de la aplicarea măsurii. Angajatorii și școlile sunt rugați să fie flexibili și să permită oamenilor să stea acasă în ajunul Crăciunului.
Liderii regionali, ale căror administrații sunt responsabile de aplicarea măsurilor în respectivele regiuni, apelează la populație să se autoizoleze pentru câteva zile înainte de Crăciun, pentru a preveni infectările la adunările de sărbători, potrivit Europa Libera.
În Franța, preşedintele Emmanuel Macron a anunţat că restricţiile generale și carantina generală s-ar putea încheia pe 15 decembrie, special pentru a lăsa francezilor posibilitatea de a se bucura de Sărbătorile de iarnă.
„Altă etapă va începe în 15 decembrie, dacă vom ajunge la un nivel sub 5.000 de infectări pe zi. În acest caz, carantina generală ar putea înceta, ne vom putea deplasa fără adeverinţă între regiuni şi vom putea petrece Crăciunul cu rudele", a explicat preşedintele Franţei, subliniind că, după 15 decembrie, ar rămâne restricţiile privind deplasările în intervalul 21.00-7.00,
cu excepţiile serilor de 24 decembrie şi 31 decembrie. Adunările publice vor fi interzise în continuare.
Președintele Iohannis și guvernul au afirmat în repetate rânduri că nu se discută, cel puțin în acest moment, o carantină generală de tipul celei din primăvară pentru luna decembrie, în ciuda faptului că oponenții politici acuză că se va implementa carantina după alegerile parlamentare din 6 decembrie.
Târgurile de Crăciun nu vor mai fi organizate în majoritatea orașelor mari din țară. Chiar dacă este respinsă ideea unei carantine la nivel național, numeroase orașe din țară au intrat în carantină, decisă la nivel local, în luna noiembrie pe fondul creșterii cazurilor. Printre ele putem aminti Sibiu, Timișoara, Baia Mare sau Constanța.
Dacă modelul se dovedește unul de succes și va duce la o scădere semnificativă a numărului de noi cazuri, alte orașe ar putea să le urmeze exemplu chiar în decembrie în condițiile în care se înregistrează creșteri.