La ora prânzului, în cartierul Obor din Capitală, acompaniați de acordurile unei boxe portabile, colindătorii dau zdravăn în tobe și cântă cât îi ține pieptul.
„Mai greu din cauza pandemiei... Care se feresc, care nu vor să ne primească”, spun colindătorii.

Încurajați de trecătorii care le țin isonul, urătorii fac din străduța lăturalnică o veritabilă scenă.

Datina spune că am putea oricând să îi primim în case. Totuși, nu mulți se încumetă, dar le aruncă bani de la ferestre:
„E foarte frumos, ne-aduce aminte de copilărie”, spun oamenii.

Oamenii consideră că nu e niciun pericol de îmbolnăvire de la colindători

„Au un metru, doi distanță de noi, dar ăștia suntem noi colindători din moși-strămoși”, spun colindătorii.
Pentru prima oară în istorie, cetele de colindători sunt privite cu bucurie și îngrijorare deopotrivă. Bucureștiul înregistrează o rată de incidență a cazurilor de peste 7 la mia de locuitori, semn că boala se răspândește mai iute ca niciodată. Prefectura a anunțat însă că nu va impune restricții colindătorilor chiar dacă datina ar putea fi schimbată, prin semnătură.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

La Gorj, colindătorii- nu mai mulți de șase- au voie să bată la porți doar de Crăciun și în prima zi a Anului. Nouă în funcția de senator, Diana Șoșoacă spune că măsurile sunt abuzive și citează cifre din Biblie ca să-și susțină afirmațiile.
Tot ca să vestească nașterea Domnului, preoții care mergeau de sărbători din casă-n casă ar putea fi nevoiți să renunțe la obiceiul aducător de slavă.

O hotărâre va fi luată pe 21 decembrie- când reprezentanții prefecturii București se vor întâlni cu cei ai înaltelor foruri bisericești.

Decizia privind slujbele de Crăciun urmează să fie luată pe 21 decembrie

Tot atunci vor decide și în ce condiții se vor desfășura procesiunile religioase ținute în alte dăți cu bisericile pline.

„Evident că va fi acea slujba de la 12 noaptea, sunt mai multe aspecte de luat in calcul. Contăm pe spiritul civic și pe faptul că biserica este un partener social”, spun reprezentanții Prefecturii Capitalei.
Pe de altă parte, Comisia Europeană a lansat un mesaj concis țărilor afectate de pandemie: cel mai bine ar fi ca slujbele de sărbători să fie transmise online tocmai ca lăcașurile de cult să se aglomereze.

Deocamdată, puțini preoți s-au arătat de acord să le împărtășească enoriașilor vestea nașterii Domnului de la distanță.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si