Preşedintele Klaus Iohannis participă, marți, la o nouă rundă de consultări la Palatul Cotroceni pentru desemnarea viitorului premier. Au fost invitați preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament pentru consultări în vederea desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru și a formării viitorului Executiv.

UPDATE 16.30. Liderii celor trei partide din coaliția de guvernare, împreună cu p remierul convenit de acestea, Florin Cîțu, au făcut declarații după încheierea consultărilor cu președintele Klaus Iohannis.

Ei așteaptă ca viitorul guvern să fie investit în cursul acestei săptămâni.

Citeste si: Klaus Iohannis, prima declarație în ziua desemnării noului premier. "Felicitări pentru viteza..."

Liderii coaliției de guvernare: Vrem să începem cât mai repede

Ludovic Orban: "Am luat decizia de a participa împreună la consultări pentru că am decis din momentul alegerilor să formăm o coaliție de centru-dreapta care să ofere României un guvern care să facă reformele de care are nevoie. I-am prezentat președintelui acordul de coaliție. Așteptăm decizia președintelui și suntem pregătiți pentru procedurile de învestire a Guvernului în cel mai scurt timp".

Dacian Cioloș: "I-am propus să lucrăm împreună, în parteneriat cu dânsul. Sunt lucruri pe care urmează să le mai discutăm, reforme pe care ni le-am propus, E o echipă care s-a sudat în aceste zile în care s-au purtat negocieir intense. Cred că începem cu dreptul". 

Dan Barna: "A fost o discuție pragmatică, i-am transmis că nu suntem o coaliție bazată pe un entuziasm năuc, bucuroși că ci una care își asumă măsurile și ce va urma în lunile și anii următori.

Dincolo de programul de guvernare pe care îl vom prezenta mâine sunt reforme pentru care așteptăm susținerea președintelui. A fost zilele astea un tur de forță fără precedent în istoria de 30 de ani este mesajul unei alinieri de voințe."

Kelemen Hunor: "I-am transmis intenția noastr[ de a colabora și conlucra pentru 4 ani de zile. Avem o responsabilitate uriașă, avem o experiență de a lucra în coaliție, în echipă.

Sunt optimist azi că am reușit în câteva zile să formăm o echipă și un program de guvernare, sunt optimist că mâine seară vom avea, prin votul Parlamentului, un guvern investit" 

Premierul propus Florin Cîțu: "Mâine seară pornim la lucru" 

Florin Cîţu, premierul propus de coaliţia PNL- USR PLUS- UDMR, i-a transmis marţi preşedintelui Klaus Iohannis, în consultările de la Palatul Cotroceni, că este pregătit să îşi asume conducerea viitorului guvern, el lăsând să se înţeleagă că este posibil ca miercuri să aibă loc şi prima şedinţă a noului executiv.

"I-am transmis domnului preşedinte că sunt gata să îmi asum această guvernare, în acest moment dificil pentru România, că vom continua ceea ce am început în acest an şi bineînţeles avem un program de guvernare care aduce multe măsuri importante pentru români în perioada următoare. Am prezentat şi cum văd lucrurile după votul de mâine seară, cum va fi prima şedinţă de guvern şi care vor fi măsurile din acea şedinţă. Am discutat puţin şi despre calendarul referitor la bugetul pe anul viitor", a precizat Cîţu, la Parlament, într-o declaraţie de presă comună cu liderii coaliţiei.

În finalul intervenţiei sale, Florin Cîţu a precizat: "Mâine seară pornim la lucru".

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Citeste si: Sondaj: Cât la sută din români se vor vaccina împotriva COVID-19

UPDATE 15.30. Programul consultărilor a fost schimbat după refuzul PSD de a participa la discuțiile de la Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit în același timp cu liderii PNL, USR-PLUS și UDMR. Pe lângă Ludovic Orban, Dacian Cioloș, Dan Barna și Kelemen Hunor, a participat și Florin Cîțu, premierul convenit de cele trei partide.

Citeste si: Marcel Ciolacu i-a trimis o scrisoare lui Klaus Iohannis. De ce a refuzat PSD consultările (VIDEO)

La începutul întrevederii, Ludovic Orban i-a înmânat preşedintelui Iohannis protocolul coaliţiei:

Klaus Iohannis și Ludovic Orban la consultările de marți, 22 decembrie

Prima declarație a președintelui Klaus Iohannis

" Felicitări pentru formalizarea coaliţiei. Felicitări pentru viteza cu care aţi reuşit să promovaţi demersurile în Parlament. Recunosc că este prima dată când văd un Parlament constituit şi cu conducerile alese într-o zi..., excelent, o zi şi un pic dintr-o noapte", a spus şeful statului.

Reamintim că luni seara, liderii PNL, USR PLUS şi UDMR au semnat acordul de guvernare 2020- 2024, iar luni noapte au fost finalizate alegerile șefilor de camere din Parlament.

Imagini de la consultările dintre Klaus Iohannis și liderii coaliției PNL, USR PLUS, UDMR:

 

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

UPDATE 15.00. Primul partid invitat la consultările de la Cotroceni era PSD, care a avut cel mai mare scor în alegerile din 6 decembrie. Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a refuzat invitația și a precizat că PSD va face o opoziție dură de acum înainte.

Citeste si: Liderii PNL, USR PLUS, UDMR au semnat Acordul de guvernare (VIDEO)

Decizia președintelui Iohannis vine în contextul în care cele trei formațiuni de centru-dreapta- PNL, USr PLUS și UDMR- au ajuns la finalul negocierilor pentru viitorul guvern și au semnat un acord de guvernare. Premierul convenit de coaliția de centru-dreapta este actualul ministru de Finanțe, Florin Cîțu, și cel mai probabil aceasta va fi și desemnarea de prim-ministru făcută marți de Klaus Iohannis. 

Care este programul consultărilor de la Cotroceni

15:00
Consultări cu partidele și formațiunile politice parlamentare- Partidul Social Democrat (PSD)
15:30
Consultări cu partidele și formațiunile politice parlamentare- Partidul Naţional Liberal (PNL)
16:00
Consultări cu partidele și formațiunile politice parlamentare- Alianța USR-PLUS
16:30
Consultări cu partidele și formațiunile politice parlamentare- Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
17:00
Consultări cu partidele și formațiunile politice parlamentare- Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)
17:30
Consultări cu partidele și formațiunile politice parlamentare- Minorități naționale reprezentate în Parlament

Consultările lui Klaus Iohannis cu liderii partidelor politice încep marți la ora 15.00 și se finalizează la ora 18.00[Sursa foto: Presidency.ro]

Ce conține Acordul de guvernare 2020- 2024

Liderii PNL, USR PLUS, UDMR- Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloş, Kelemen Hunor au semnat luni Acordul de guvernare 2020- 2024, după mai bine de o săptămână de negocieri pe programul de guvernare şi pe modul de împărţire a portofoliilor de ministru, a funcţiilor de prefect şi a celor de secretar de stat.

Citeste si: Noi reguli pentru zilele de Sărbătoare. Cum vor veni preoții la tine acasă

Acordul prevede susținerea lui Florin Cîțu premier, a lui Ludovic Orban, președinte al Camerei Deputaților și a Ancăi Dragu, președinte al Senatului. De asemenea, semnatarii documentului se angajează să nu racoleze parlamentari și să descurajeze nepotismul și clientelismul.

Prezent la ceremonie, Florin Cîțu și-a exprimat speranța să aibă un guvern până la Crăciun, precizând că este nevoie de buget.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si