Sindicaliştii grefieri organizează, joi, în ajunul Anului Nou, manifestaţii în faţa Ministerului Afacerilor Interne şi a 22 de prefecturi, în semn de protest faţă de intenţia Guvernului de a îngheţa în 2021 salariile angajaţilor din sistemul public, potrivit unui comunicat remis de patru sindicate ale grefierilor.

Acţiunile de protest planificate în ajunul Anului Nou urmează să aibă loc în faţa Prefecturilor din judeţele Alba, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Cluj, Dolj, Giurgiu, Gorj, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Teleorman, Vâlcea.

Citeste si: Florin Cîțu, declarații după înghețarea salariilor. "Aveam nevoie de acest respiro, ca să remediem legea salarizării"

Protest împotriva Guvernului, în ajunul Anului Nou

Acţiunile de protest sunt sprijinite de 6.000 de membri ai sindicatelor grefierilor- grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentarişti, grefieri statisticieni şi specialişti IT, potrivit comunicatului prezentat de Agerpres.

Sindicaliştii grefieri sunt nemulţumiţi de" proiectul de ordonanţă de urgenţă care prevede că salariile de bază se vor menţine la nivelul lunii decembrie 2020, iar cuantumul sporurilor şi celelalte elemente ale sistemului de salarizare vor fi menţinute 'cel mult' la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2020, ceea ce deschide calea legală inclusiv la tăieri ale veniturilor în măsura în care nu vor fi bani la bugetul de stat".

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Schimbare de ultima oră în justiție. "Dacă nu am fi intervenit de urgenţă, aveam o mare problemă în instanțe"

Legi adoptate netransparent, "cu ușile închise"

Sindicatele grefierilor subliniază că discuţiile despre adoptarea ordonanţei de urgenţă privind măsuri fiscal-bugetare, propusă spre aprobare, s-au purtat cu uşile închise, fără o consultare prealabilă şi transparentă cu organizaţiile sindicale şi profesionale din sectorul bugetar.

" De la momentul în care a fost creionată Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, categoria noastră profesională nu a fost susţinută de niciun factor de decizie pentru a ni se recunoaşte rolul vital în înfăptuirea actului de justiţie, astfel că: salariile de încadrare sunt îngheţate încă de la elaborarea Legii 153/2017, fiind greşit calculate prin raportare la o altă valoare de referinţă sectorială; deşi sporurile de care beneficiază categoria noastră profesională sunt calculate prin raportare la salariul de bază/indemnizaţia de încadrare, prin OUG nr. 114/2018 au fost deja plafonate la nivelul lunii decembrie 2018; cuantumul total al sporurilor se acordă diferenţiat şi neunitar între angajatorii din cadrul autorităţii judecătoreşti; indemnizaţia de hrană se acordă în cuantum diferit sau nu se acordă deloc la unii dintre angajatorii din sistem; suntem singura categorie profesională care nu a beneficiat de creşterea salarială de 25% reglementată prin Legea de salarizare în vigoare", spun grefierii.

În prezent, pe rolul instanţelor de judecată sunt sute de procese pentru rezolvarea inechităţilor salariale. Noua OUG "nu va face altceva decât sa menţină dezechilibrele salariale generate de aplicarea neunitară sau neaplicarea legilor succesive de salarizare şi să dea naştere unor noi litigii, ale căror dobânzi penalizatoare le va plăti statul român din banii contribuabililor", se menţionează în comunicatul organizaţiilor sindicale ale grefierilor.

Înghețarea salariilor, adoptată miercuri seara

Premierul Florin Cîțu a anunțat înghețarea salariilor bugetarilor la nivelul lunii decembrie a anului 2020.

 El a explicat că această măsură va aduce 12 miliarde de lei în plus la buget, iar întreg pachetul de măsuri va aduce 17 miliarde de lei. "Era nevoie de această ordonanță în acest moment, de acest respiro pentru a putea construi de aici bugetul. Vom începe discuțiile pe buget de saptămâna viitoare", a spus Cîțu. 

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Această OUG reprezintă o economie la buget de 17 milliarde de lei pentru anul 2021. La primul articol, se mențin în cuantum brut salariile celor care lucrează în sistemul bugetar la nivelul lunii decembrie 2020.  La baza deciziei stă și ceea ce am văzut că s-a întâmplat cu Legea salarizării, o lege aplicată prost, o lege care promitea reducerea inechităților, dar care are o mulțime de excepții. Suntem obligați să luăm o pauză, ca să remediem aceste probleme", a declarat Florin Cîțu.  

Ordonanţa privind măsurile pentru bugetul din 2021, care a fost aprobată în şedinţa de Guvern de miercuri, a inclus măsuri precum ajutoarele de stat pentru HoReCa, acordarea de vouchere de vacanţă, ajutoare prin IMM Invest, prelungirea măsurilor active până în 30 iunie 2021.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si