VIDEO - Vaccinarea românilor începe mai devreme din cauza unui medic
S-a dat undă verde la vaccinarea românilor, după ce managerul Spitalului din Găești i-a invitat pe toți doritorii la centrul de vaccinare, lucru cercetat de DSP
" Administrăm vaccinul anticovid oricărei persoane care se prezintă voluntar la centru". Așa sună invitația de pe facebook a managerului de la Spitalul Găești, județul Dâmbovița. Iar doritori n-au întârziat să apară. Numai că la scurt timp după anunț, programările oamenilor au fost anulate:
- Aţi venit să vă vaccinaţi?
- Evident.
- Şi ce vi s-a spus?
Postarea de pe Facebook a managerului de spital a stârnit mai multe controverse decât aplauze. Asta, deoarece prioritară în această perioadă este imunizarea cadrelor medicale, iar programarea acestora pe liste ar fi fost făcută haotic.
Serurile- ce deservesc fiecare un număr de cinci persoane, au fost desfăcute în avans iar dozele rămase nefolosite riscau să expire. De aici și soluția de a le folosi cât mai repede.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
„Nu putem sa luam pe oricine de pe strada sa ii facem vaccinul pt ca trebuie sa ii stim comorbiditatile, istoricul de alergii, deci trebuie sa ne tinem de acesta strategie la nivel national”, spun medicii.
Gafa managerului de la Găești a fost taxată și de superiori, care l-au chemat la sediul DSP să dea explicații.
Mai mulți medici din țară, în frunte cu coordonatorul campaniei naționale de vaccinare au primit astăzi prima doză din serul anti-covid la Spitalul Militar din Capitală și i-au îndemnat pe colegii din sistemul medical să le urmeze exemplu:
„Ii indemn sa se vaccineze. Este un act responsabil si este foarte important sa atingem acel deziderat de 70 la suta, care sa poata aduca o imunitate care sa ne salveze pe toti”, spun medicii.
Ieri au fost vaccinate aproape 12 mii de persoane din sistemul sanitar însă imunizarea se desfășoară greoi. În primul rând, în zilele de sărbătoare cele mai multe centre de vaccinare din România au fost închise. Apoi, ritmul a fost unul lent din cauza multor cadre medicale care- deși au prioritate- nu doresc să se imunizeze. Asta, din cauza temerii că acest vaccin ar putea altera ADN-ul uman:
Specialistii sustin ca vaccinul nu este deloc periculos. Cercetarile facute in mod performant cu aparatura de ultima generatie au reusit sa dezvolte acest ser impotriva covid 19 care practic ne ajuta organismul sa lupte.
„Odata imunizati daca ne infectam, celule din corpul nostru, adica limfocitele T, vor stii sa nu lase virusul sa se inmulteasca si sa nu si creeze rezistenta”, relatează corespondentul Kanal D la Timișoara.
„Este o matriță care se distruge la scurt timp după ce a fost introdusă în organismul uman, nu se integrează în niciun genom, nu determină mutații, nu se întâmplă absolut nimic”, spun specialiștii.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Al treilea val de infectări cu coronavirus pare tot mai aproape de România, însă cei mai mulți speră în apariția unui nou vaccin ce ar putea fi pe piață în luna martie. Vorbim despre un ser ce nu s-ar mai face în două tranșe, că cel actual, ci într-o singură doză. Astfel, vaccinarea populației ar decurge mai repede:
„Avem care sunt foarte bune, daca vom avea rapel sau nu pentru vaccinurile viitoare nu stim, asteptam sa vedem cu ce va iesi pe piata industria farma ”, spun specialiștii.
Rapelul- adică cea de-a doua doză din vaccinul actual, se face la 21 de zile după administrarea serului inițial.
Însă mai multe state- între care Danemarca și Marea Britanie- au decis să amâne a doua doză, pentru a apuca să imunizeze cât mai multă lume. Gestul este criticat aspru de dezvoltatorii vaccinului, care spun că serul ar putea să nu mai fie eficient, dacă nu este administrată a doua doză la fix trei săptămâni distanță de prima.