Potrivit medicului militar Valeriu Gheorghiţă, este vorba despre aproximativ 14.000 de doze de vaccin Moderna.

"Miercuri soseşte. În jur de 14.000 de doze prima tranşă. Pe primul trimestru, din câte ştiu eu, 400.000- 450.000 de doze maximum. Sunt foarte puţine doze de vaccin de la Moderna", a spus Gheorghiţă, conform Agerpres.

Citeste si: Cum se tratează bolnavii de Covid cu praf de meteorit în Germania

Cât de des vin tranșele de vaccin Moderna în România

Medicul Valeriu Gheorgiță a precizat că vor sosi în România tranşe de vaccin Moderna o dată pe săptămână sau la două săptămâni.

"Tranşele vor fi o dată la o săptămână sau două săptămâni. Nu este un calendar încă stabilit. Sunt foarte puţine. Chiar dacă am vrea să lăsăm la alegerea persoanelor, nu poţi, pentru că vor fi centre care nu vor avea. Dar ele sunt la fel, nu există nicio problemă. Tot două doze, tot ARN mesager, au aceeaşi eficacitate, acelaşi profil de siguranţă", a explicat medicul.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Valeriu Gheorghiţă: „Ne dorim o accelerare a etapelor de vaccinare având în vedere faptul că am început mai devreme decât preconizam”

Decizia privind folosirea unui tip de vaccin din cele două aprobate în Uniunea Europeană- Pfizer sau Moderna- va fi luată de medic. "Medicul va decide. Depinde câţi mai are pe lista de aşteptare, dacă mai are trei pacienţi, nu se va desface un flacon de zece doze", a arătat medicul.

Detalii despre campania de vaccinare

Valeriu Gheorghiţă, anunţă că autorităţile şi-au propus o accelerare a campaniei de vaccinare, având în vedere că aceasta a debutat înaintea termenului estimat în luna decembrie. Gheorghiţă anunţă că după 15 ianuarie se intră în etapa a doua a vaccinării, iar săptămâna viitoare va fi făcută publică lista cu bolile cronice care se pretează vaccinării.

Citeste si:   Autoritățile din România pregătesc a doua etapă a campaniei de vaccinare anti-COVID-19! Cine se poate vaccina în etapa a doua a campaniei

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani își pierde viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

"Ne dorim o accelerare a etapelor de vaccinare având în vedere faptul că am început mai devreme decât preconizam. După cum ştim, estimam în perioada lunii decembrie o începere a campaniei de vaccinare după jumătatea lunii ianuarie. Am început la sfârşit de decembrie, motiv pentru care vom începe mai repede şi etapa a doua şi, aşa cum am anunţat deja, din a doua jumătate a lunii ianuarie, practic după 15, vom începe vaccinarea persoanelor din etapa a doua, începând cu beneficiarii care se află internaţi în centrele medico-sociale, rezidenţiale, continuând cu persoanele care sunt cu insuficienţă renală cronică în stadiul de hemodializă.

Dezvoltăm un sistem prin care persoanele, după ce pleacă din staţiia de hemodializă, să fie transportate cu aceleaşi mijloace de transport către centrele de vaccinare. Vor fi vaccinate şi ulterior se va urma traseul obişnuit”,  a declarat Valeriu Gheorghiţă duminică seară, la Antena 3.

Tot mai multă lume va fi vaccinată până pe 15 ianuarie 2021

Acesta a menţionat că până pe data 15 ianuarie va fi dezvoltată a doua parte a modulului de programare care este destinat tuturor persoanelor din etapa a doua de vaccinare, respectiv cele cu vârsta peste 65 de ani şi cele cu boli cronice.
Valeriu Gheorghiţă a precizat că de luni va fi făcută publică  lista pentru persoanele cu boli cronice care vor intra în etapa a doua a vaccinării, decizia cu privire la acestea fiind luată în baza recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a anunţat şi că cei care se încadrează în prima etapă a vaccinării se pot programa prin intermediul unor dispecerate care sunt puse în funcţiune la nivelul judeţelor.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si