VIDEO - Pepenii de iarnă există în România și au proprietăți benefice
Pepenii de iarnă au apărut in țara noastră. Aceștia sunt foarte mari și rămân proaspeți până la primăvara. Nu sunt dulci, dar au proprietăți benefice.
După mulți ani de muncă în laborator și în solarii, cercetătorii Stațiunii Legumicole din Buzău au aclimatizat cu succes ”pepenele de iarnă”, un soi provenit din Asia, unde este foarte popular. Aclimatizarea pepenilor asiatici, pe care îi putem găsi şi consuma pe toata perioada anului, este o premieră pentru Europa.
„De ce pepenele de iarnă? În primul rând pentru forma lui.
Pulpa acestui pepene este o sursă bogată în vitamine, magneziu și potasiu. Rezistă chiar şi câteva luni după recoltare și poate înlocui în preparatele culinare castravetele şi dovleacul.
„Pulpa este puțin mai consistentă decât a pepenelui. Nu ne putem aștepta la un desert, așa cum este pepenele clasic, ci mai degrabă gustul seamănă cu cel al castravetelui, zemos, cu parfumul oarecum al celui de castravete, dar vorbim de un aliment valoros și poate fi folosit și ca desert”, spun crescătorii.
Pepenele de iarna creste pe bolta si este bun în murături, iar atunci când este copt, poate fi confiat, pentru că devine dulceag. Şi seminţele pot fi consumate, asemenea celor de dovleac.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
„Se păstrează foarte bine peste iarnă, prezintă pruina aceasta la exterior, adiă este un pic mai alb, și are perișori care nu permit pierderea apei”, spun cercetătorii.
Semințele vor ajunge din acest an la toți fermierii care vor să producă pepenii de iarnă în grădinile proprii. Producţia depăşeşte 60 de tone la hectar, iar fructele cu o greutate cuprinsă între două şi cinci kilograme.