După mulți ani de muncă în laborator și în solarii, cercetătorii Stațiunii Legumicole din Buzău au aclimatizat cu succes ”pepenele de iarnă”, un soi provenit din Asia, unde este foarte popular. Aclimatizarea pepenilor asiatici, pe care îi putem găsi şi consuma pe toata perioada anului, este o premieră pentru Europa.

„De ce pepenele de iarnă? În primul rând pentru forma lui.

În schimb, vorbim despre o specie nouă, diferită de pepenele obișnuit, ca și pulpa și gustul, pentru formă și pentru că se păstrează foarte bine după recoltare în perioada iernii”, spun crescătorii.

Proprietăți benefice multiple de la pepenii de iarnă

Pulpa acestui pepene este o sursă bogată în vitamine, magneziu și potasiu.  Rezistă chiar şi câteva luni după recoltare și poate înlocui în preparatele culinare castravetele şi dovleacul.

„Pulpa este puțin mai consistentă decât a pepenelui. Nu ne putem aștepta la un desert, așa cum este pepenele clasic, ci mai degrabă gustul seamănă cu cel al castravetelui, zemos, cu parfumul oarecum al celui de castravete, dar vorbim de un aliment valoros și poate fi folosit și ca desert”, spun crescătorii.

Pepenii de iarnă nu au același gust dulce ca pepenii de vară

Pepenele de iarna creste pe bolta si este bun în murături, iar atunci când este copt, poate fi confiat, pentru că devine dulceag. Şi seminţele pot fi consumate, asemenea celor de dovleac.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

„Se păstrează foarte bine peste iarnă, prezintă pruina aceasta la exterior, adiă este un pic mai alb, și are perișori care nu permit pierderea apei”, spun cercetătorii.

Semințele vor ajunge din acest an la toți fermierii care vor să producă pepenii de iarnă în grădinile proprii. Producţia depăşeşte 60 de tone la hectar, iar fructele cu o greutate cuprinsă între două şi cinci kilograme.

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si