Regiunea Madrid suspendă vaccinarea personalului medical
Regiunea Madrid, cea mai afectată de coronavirus din toată Spania, a anunțat joi suspendă vaccinarea personalului medical.
De la începutul primului val al pandemiei, regiunea capitalei spaniole Madrid a devenit epicentrul epidemiei din țară, concentrând o cincime din cele 2,4 milioane de persoane infectate și 55.000 de decese înregistrate.
Regiunea Madrid a anunțat joi că suspendă temporar vaccinarea anti-Covid a angajaților din sistemul de sănătate, invocând o lipsă de doze pentru care dă vina pe guvernul spaniol.
Citeste si: Pfizer a redus la jumătate dozele de vaccin livrate în România. Reacția Ministerului Sănătății
Regiunea „se confruntă deja cu o criză a vaccinurilor. Madrid nu are doze pentru a vaccina mai mulți lucrători din domeniul sănătății din prima linie”, a declarat consilierul pentru sănătate din Madrid, Enrique Ruiz Escudero, în cadrul Adunării regionale.
Conform informațiilor de la Ministerul Sănătății, Madrid a primit 176.000 de doze, sau 13%, din cele 1,3 milioane distribuite către cele 17 comunități autonome ale țării, pentru o populație care reprezintă 14% din totalul Spaniei.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Distribuția se face pe „criterii corecte”, a asigurat secretarul general al sănătății digitale al guvernului național, Alfredo González, adăugând că regiunea Madrid „are un stoc de aproximativ 30.000 de doze”, în măsura în care a administrat doar 142.000 de vaccinuri.
Citeste si: Când va ajunge a treia tranșă de vaccin anti-COVID în România?
Ursula von der Leyen a propus o nouă definiţie mai exactă a zonelor de risc din punct de vedere sanitar, cu o nouă categorie "roşu închis". În cadrul UE, călătorii provenind din acest regiuni ar putea fi supuşi obligaţiei de a face un test înainte de plecare şi de a intra în carantină la sosire.
În ce priveşte ţările din afara UE, "propunem măsuri suplimentare de securitate pentru călătoriile esenţiale spre Europa, de exemplu cerând un test înainte de plecare", a adăugat ea.
Controlul frontierelor este o prerogativă naţională, dar europenii încearcă să se coordoneze pentru a păstra funcţionarea pieţei interne, transportul mărfurilor şi cotidianul muncitorilor transfrontalieri. Ei doresc să evite haosul care a urmat închiderii frontierelor în ordine dispersată atunci când pandemia a apărut în primăvară.
Franţa a anunţat că va impune cu începere de duminică călătorilor din alte ţări europene să prezinte un test PCR realizat cu 72 de ore înainte de plecare. O obligaţie care nu se referă la călătoriile esenţiale, la muncitorii frontalieri.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
În faţa mutaţiilor coronavirusului (britanică, sud-africană), mai contagioase, mai multe ţări au înăsprit restricţiile în ultimele zile, ca Germania marţi. Olanda a anunţat joi seară o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii cu începere de la orele 21.00, iar Portugalia închiderea şcolilor.
În ajunul summitului, europenii au ajuns în cele din urmă să se se înţeleagă asupra recunoaşterii reciproce a rezultatelor testelor, atât PCR. cât şi antigenice rapide, un progres validat joi seară.