VIDEO - Dosar penal pentru ucidere din culpă după incendiul de la Balș
În cazului incendiului de la Matei Balș fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. La fel cum s-a întâmplat la Colectiv sau la spitalul Piatra Neamț.
Cel care dă bir cu fugiții în loc să răspundă la o întrebare arzătoare e unul dintre angajații institutului Matei Balș- chemați să dea explicații în fața procurorilor. După el- la Serviciul Omoruri de la Poliția Capitalei- au ajuns infirmierele și asistentele care erau de serviciu în această groaznică dimineață.
Una dintre asistente a recunoscut că atunci când era prea frig se mai foloseau calorifere electrice. O alta a spus că de la o priză s-ar fi iscat infernul.
Una dintre ipotezele pe care merg anchetatorii ar fi un scurtcircuit- provocat de sistemele electrice de încălzire- care de altfel sunt interzise prin lege astfel în spitale. Dimineață autoritățile au negat că ar fi fost astfel de probleme- însă oamenii care locuiesc în sectorul respectiv al capitalei spun că sunt săptămâni bune de când înfruntă gerul în case.
Ba mai mult- în decembrie, în timpul unei avarii majore, chiar primarul general al capitalei spunea că la spitalul Colentina, aflat gard în gard cu Institutul Matei Balș, s-au folosit aparatele de aer condiționat și caloriferele electrice. Potrivit unor surse- firma ce asigură mentenanța instalației electrice ar fi avertizat conducerea spitalului să nu folosească calorifere pe curent sau orice alte improvizații- deoarece instalația e oricum suprasolicitată de la tuburile de oxigen...
Fostul manager al institutului- profesorul Adrian Streinu Cercel- care- ca o ironie- ieri a primit diplomă de onoare pentru combarea pandemiei- spune că-n ograda lui nu ar fi fost nereguli.
„Este o clădire care a fost făcută în 1953 și a fost refăcută din toate punctele de vedere.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Greșit. Lipsea tocmai avizul de Securitate la incendiu. Acuzațiile formulate în dosarul deschis de procurori sunt extrem de grave: vorbim în primul rând de ucidere din culpă, dar și de vătămare corporală din culpă. În paralele- sunt strânse probe din saloanele arse și urmează să ajungă la București și specialiștii ISEMEX Petroșani. Tot ei au făcut expertiză acum două luni, la incendiul de la spitalul din Piatra Neamț- dar și la incendiul de la clubul Colectiv.