VIDEO -Legumicultorii pregătesc trufandale pentru primăvară în solarii
Chiar dacă suntem în plină iarnă, legumicultorii muncesc la foc continuu pentru a scoate pe piață tot felul de trufandale de primăvară cât mai repede.
„Noi în momentul de față punem salată. Avem gulii în solar, ridichi. Am plantat și varză, castraveți, dovlecei ”, spune un legumicultor.
In aceste solarii din comuna prahoveana Balta Doamnei se lucreaza incontinuu. Legumicultorul Dumitru Pădurariu a semnat un contract cu un lanț de supermarketuri pentru a-si vinde trufandalele si a facut noi investitii ca sa poată avea o producție bună.
Ca sa nu isi blocheze activitate in solarii din lipsa muncitorilor, a adus si muncitori din Sri Lanka și India.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Obiceiurile care îmbătrânesc brusc creierul. Prof. Dr. Vlad Ciurea: "Afectează grav creierul"- antena3.ro
„Șeful meu mă face să mă simt ca în familie aici. Are foarte mare grijă de noi”, spune un angajat.
Ceva mai greu o duc micii producători din comună. Costurile pentru producerea legumelor sunt tot mai mari, iar oamenii se plâng că nu au unde să își vândă marfa.
„N-avem asociații, n-avem centre de desfacere, de depozitare, de colectare, nu avem contracte cu supermarketurile, cu hypermarketurile, ceea ce este un lucru foarte grav”, spun cultivatorii.
„Constituirea în asociații rămâne principala problemă, ca să spun așa, a bazinului legumicol. Oamenii încă sunt sceptici”, spune viceprimarul.
La poarta producatorilor, firul de ceapa se vinde cu 70 de bani, iar prețul unei legături de ridichi este de un leu.
Salata verde crescută în seră se vinde cu 50 de lei. In magazine ea ajunge să coste chiar și 2 lei.