Reţetă mucenici cu nucă. Mucenicii moldovenești, făcuți din aluat pufos și aromat, în forma cifrei 8, rumeniți în cuptor, unși apoi cu miere și presărați din belșug cu nucă mărunțită, sunt, pur şi simplu, delicioşi. 

Potrivit tradiției, mucenicii se împart la rude, vecini, oameni sărmani, pentru pomenirea celor morţi, dar şi pentru belşugul viitoarelor recolte.

Reţetă mucenici cu nucă- ingredientele pentru 10 porții

Ingrediente pentru Aluat:
- 1200 g faina alba
- 50 g drojdie proaspata
- un praf de sare
- 4 oua la temperatura camerei
- 300 g zahar brun
- esenta de rom
- coaja rasa de lamaie si portocala
- 500 ml lapte caldut
- 160 g unt topit

Citeste si: Cum prepari cei mai buni cartofi prăjiți. Secretul bucătarilor pentru a fi savuroși

Ingrediente pentru Sirop:
- 500 ml apa
- 250 gr zahar
- un baton de scortisoara
- 2 stelute de anason
- 4-5 boabe de ienibahar
- coaja rasa de la o portocala
- 1 lingurita esenta de rom
- in plus, mai ai nevoie de 2 galbenusuri si 2 linguri de lapte pentru uns
- cateva linguri cu miere de albine
si nuca macinata pentru presarat deasupra

Citeste si: Calendar ortodox martie 2021. Cele mai importante sărbători din prima lună de primăvară

Reţetă mucenici cu nucă- mod de preparare

Dizolvă drojdia în laptele călduț. Pune 2-3 linguri de zahăr și 2 linguri de făină, apoi las-o să crească 15 minute, într-un loc cald. Pune în vasul robotului untul topit, ouăle bătute, restul de zahăr, un praf de sare, esența de rom și coajă rasă de lămâie și de portocală.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Pornește robotul de bucătărie la viteză mică, iar când ingredientele s-au omogenizat pune maiaua, apoi făină, puțin câte puțin, până începe să se lege aluatul. Lasă la frământat 15 minute, apoi scoate vasul și acoperă-l cu un prosop curăț. Lasă-l să se dospească timp de o oră- o oră și jumătate, într-un loc cald, potrivit culinar.ro.

Între timp, prepară siropul: pune apa într-o crăticioară, adaugă zahărul și pune pe foc, amestecând cu un tel. Adaugă batonul de scorțișoară, steluțele de anason și boabele de ienibahar. Lasă pe foc până începe să clocotească și zahărul este dizolvat complet.

Oprește focul și lasă siropul să stea 5-10 minute, apoi adaugă esența de rom și coajă rasă de portocală. Poți pune ce arome preferi! Pune siropul deoparte și lasă-l la răcit!

Când aluatul a crescut, scoate-l din bol și răstoarnă-l pe masă presărată cu făină.

Împarte-l în mici grămăjoare și formează bastonașe, apoi modelează opturi. Așază mucenicii în tăvi tapetate cu hârtie de copt, acoperă-i cu prosoape curate și mai lasă-i la crescut 30 de minute.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Amestecă cele două gălbenușuri cu laptele și unge mucenicii cu o pensula, apoi pune tăvile în cuptorul preîncălzit la 180 de grade și lasă-i cam 30 de minute, până se umflă și se rumenesc ușor.

Scoate tăvile și lasă-i puțin să se răcească, apoi scufundă-i în sirop și așază-i pe un platou. La final, unge-i cu miere și presară nucă măcinată din belșug.

Sursa: Culinar.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si