Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat marți că nu a sesizat Curtea Constituțională pentru legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor.
„Nu am sesizat Curtea Constituțională. Termenul a expirat ieri. Nu am identificat niciun motiv de neconstituționalitate”, a declarat Renate Weber, pentru Digi24.ro.
Citeste si: VIDEO- Deputatul care a trăit cu 4 LEI pe zi. Ce scrie în declarația lui de avere
Renate Weber: "Le-am explicat de ce nu înaintăm o sesizare”
Avocatul Poporului a precizat că a primit petiția Asociației Foștilor Parlamentari în care i se cerea să conteste la Curte legea care elimină indemnizația pentru limita de vârstă a parlamentarilor.
„Am primit petiția asociației, astăzi am vorbit la telefon și le-am explicat de ce nu înaintăm o sesizare”, a explicat Weber.
Asociația Foștilor Parlamentari a înaintat o petiției Avocatului Poporului în care cerea sesizarea Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: O jucătoare de tenis a anunțat că și-a făcut cont pe OnlyFans și divorțează, după ce a fost eliminată de la Australian Open- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Citeste si: Florin Cîţu anunță când va fi aprobat bugetul pentru 2021
Câți bani rămân la dispoziția Parlamentului
Prin eliminarea speciilor ale parlamentarilor, este posibil să facă o economie de peste 50 de milioane de lei în anul 2021, însă această o sumă apropiată este necesară doar pentru reparațiile care trebuie să se facă în acest an la Palatul Parlamentului.
Camera Deputaților, care administrează întregul Palat al Parlamentului, trebuie să cheltuiască sume enorme pentru reparația clădirii, în afară de cele curente de întreținere. Este vorba de aproape 10 milioane de euro doar pentru acest an.
Pensii speciale de aproape 10.000 lei pe lună, în medie
Ministrul muncii afirmă că aproximativ 5 milioane de români trăiesc cu o pensie mică, de 1.500 de lei, iar circa 9.500
de conaționali, beneficiind de pensii speciale, în medie de 9.600 de lei lunar.
Aceaste dezvăluiri a fost făcute publice la începutul acestei săptămâni de către oficialul Guvernului Cîțu, Raluca Turcan. Aceasta a precizat din nou că baza creșterii pensiilor trebuie să fie principiul contributivității.
Majoritatea pensionarilor din România au un venit minim. Mai exact, conform datelor oficiale, e vorba de 4,9 milioane de români.
Citeste si: Românii cu pensii între 1.300 şi 3.000 de lei urmează să primească bani în plus! Află care este motivul- kfetele.ro
Citeste si: Aamir Khan, despre conflictul aprig cu Salman Khan pe platourile de filmare ale filmului „Andaz Apna Apna”- radioimpuls.ro
Citeste si: În timp ce se tatua pe spate, un bărbat a făcut atac de cord și a murit- antena3.ro
De asemenea, pentru aproape 10.000 de români, viața este una mult mai ușoară, dat fiind faptul că beneficiază de venituri de cel mai înalt nivel: pensiile speciale.
Potrivit ministrului Raluca Turcan, 9.500 de români dispun de astfel de venituri, media lor fiind undeva la 9.600 de lei, adică aproape 2.000 de euro.
”În momentul de faţă avem 9.500 de beneficiari de pensii speciale şi pensia medie pentru aceştia este undeva de 9.600 de lei, în timp ce în sistemul de pensii publice avem aproximativ 4,9 milioane de pensionari cu o pensie medie de 1.500
de lei şi în total în România există aproximativ 2,7 milioane de pensionari care sunt sub nivelul pensiei medii. Normal că toată lumea resimte ca o inechitate ceea ce s-a întâmplat în timp prin vot în Parlament pe sistemul de legi speciale”, a explicat ministrul Muncii, Raluca Turcan, la un post Tv.