Ce este astenia de primăvara, simptome și tratament
Află ce înseamnă, de fapt, astenia de primăvară, care sunt simptomele specifice acesteia, dar și ce tratament poți urma.
Astenia de primăvară este o coroborare de factori și stări. În primul rând, creierul pare acoperit în atmosfera iernii, apăsat, privat de soare și interacțiune amplă cu natura vie. Revenirea cere un anumit timp, mai ales că primul contact cu lumina, temperatura mai mare, presiunea atmosferică schimbată poate crea dezechilibre centrale. Secreția de melatonină este mai scăzută iarna, iar venirea primăverii generează o lipsă de adaptare eficientă a acestei secreții.
Conform medicilor, astenia sezonieră apare mai des în cazul femeilor și poate fi cauzată atât de imposibilitatea organismului de a se adapta noilor condiții de mediu, cât și a unor modificări hormonale sau unei alimentații defectuoase, lipsită de vitamine și minerale.
Citeste si: VIDEO-Primăvara aceasta sunt la modă culorile pastelate, spun experții
Deși poate fi ușor confundată cu depresia, astenia are câteva simptome specifice care ne ajută la identificarea și prevenirea agravării sale. Un prim semn al acestei afecțiuni constă, spun medicii, în pierderea interesului față de activități diverse cu care suntem obișnuiți. Pe lângă această stare care ne amenință productivitatea, alte simptome comune ale asteniei sunt:
Astenia de primăvară nu se tratează cu suplimente alimentare. Calciul, magneziul, fierul, zincul, vitaminele luate fără carențe evidente nu vor face minuni în corp.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Cea mai bună metodă de a combate astenia este reprezentată de o alimentație diversificată, bogată în legume, verdețuri, fructe, o hidratare orală optimă, exercițiu fizic, expunere la soare, relaxare și interacțiune cu ceilalți oameni. Aceste conduite se păstrează toată viața, nu doar la nevoie.
Citeste si: Ce boală ai dacă te doare gâtul și urechea când înghiți?! Simptomele care îți dau alarma
Par mai predispuși la astenie consumatorii de alcool, persoanele cu depresie, sedentarii, persoanele în vârstă. Evitarea alcoolului, controlul depresiei la medicul psihiatru, exercițiul fizic, consultul la un medic geriatru sunt metode eficiente de a limita apariția ușoară a asteniei. A nu se confunda cu stările de astenie propriu-zisă, când există o afectare reală a sistemului nervos ce controlează musculatura. Astenia de primăvară este mai degrabă o formă autoindusă, psihogenă.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Oamenii care experimentează astenia de primăvară nu trebuie să subestimeze sau să mascheze sub ea alte afecțiuni.
Depresiile lungi cer investigare atentă și vizite la psiholog/psihiatru. Anumite stări de infecție sau inflamație pot da simptome asemănătoare. Gripa poate genera astenie. Orice afecțiune care-și prelungește simptomele necesită consult la medic.Mai afectate sunt femeile de 30-40 de ani, îndeosebi cele care lucrează la birou sau în instituții, de regulă oricum suprasolicitate. Totodată, astenia apare aici și ca un extra semnal de alarmă că unele lucruri trebuie schimbate în viață.