VIDEO - Bombele alimentare cu acizi trans, interzise de azi în România
De astăzi ar trebui ca bombele alimentare să dispară de pe rafturi, din patiserii şi din restaurante. Asta pentru că intră în vigoare directiva europeană.
De parcă ar fi auzit prima dată astăzi se comportă multi dintre comerciantii care, ar trebui să afişeze produse mai sănătoase la raft.
Directiva europeană- care devine lege aplicată şi în ţara noastră de la 1 aprilie prevede în mod clar că maximum două grame de acizi trans, la 100 de grame de grăsime din conținutul unui aliment, vor avea voie producătorii să folosească.
Angajaţii unor patiserii vorbesc chiar ei despre eventuale scumpiri care ar putea în urma schimbării compoziţiei, în una mai sănătoasă.
Alți comercianți nu duc lipsă de idei și sunt pregătiți să găsească fel și fel de alternative.
„Margarina, prăjiturile, popcornul pentru microunde... Toate sunt procesate industrial pentru ca termenul de valabilitate al produselor să fie mai mare”, relatează reporterul Kanal D Mădășina Bichir.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Grăsimile de tip trans sunt obţinute printr-un procedeu chimic, numit hidrogenare, din uleiurile vegetale. Cel mai adesea sunt folosite și pentru a le oferi produselor gustul și aspectul perfecte. Medicii ne atrag atenția! Consumate frecvent, produsele care conțin astfel de grăsimi pot deveni adevărate bombe cu ceas pentru organism.
„Aceste grăsimi, în primul rând, oxidează foarte mult, adică ne expun stresului factorilor de mediu, ne inflamează corpul, ne inflamează vasele de sânge și ne dau boală cardio-vasculară”, spune Ovidiu Peneș, medic specialist.
Producătorii care nu se vor alinia normelor europene vor intra în vizorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, care va demara controale.
„Regulamentul dat în 24 aprilie 2020 prevedea aplicabilitatea de la 1 aprilie. Noi am înțeles să îl punem în aplicare printr-o lege care a fost dată în 19 august anul trecut, timp suficient zic eu ca producătorul să înțeleagă.
Prevăd amenzi de la 10 mii la 30 de mii de lei și bineînțeles opreirea de la comercializare a produsului respectiv”, spun cei de la protecția consumatorului.
Țări precum Danemarca, Austria, Ungaria, Letonia sau Lituania ne-au luat-o deja înainte și au limitat cantitatea acizilor grași trans din alimente cu ani în urmă.