Din păcate pentru șoferii care au fost trași pe dreapta și au primit amendă, Codul Rutier este destul de clar în privința abaterilor. Acesta prevede că la acumularea a 15 puncte de penalizare se suspendă dreptul de a conduce pentru 30 de zile. Puncte sunt anulate la împlinirea termenului de 6 luni de la data constatării contravenției.

În cât timp se anulează punctele de penalizare

Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune:

  • pentru o perioada de 30 de zile, daca titularul permisului de conducere a săvârșit contravenții care cumulează 15 puncte de penalizare;
  • pentru o perioada de 60 de zile, daca titularul permisului de conducere cumulează, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce.

Citeste si: Ce poți face să scapi de mirosurile neplăcute din mașină

În cazul în care conducătorul de autovehicul sau tramvai săvârșește, într-un interval de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere, din nou, o noua fapta, perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.

În cazurile prevăzute la alin. 1 și 2 hotărârea de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se comunica titularului în termen de 10 zile de la data constatării ultimei contravenții.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Punctele de penalizare se anulează la împlinirea termenului de 6 luni de la data constatării contravenției.

Suspendarea exercitării dreptului de a conduce anulează toate punctele de penalizare acumulate până în acel moment.

Când expiră punctele de penalizare[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: Autobuze fără șofer pe străzile unui mare oraș din România

Amenzile rămân neschimbate în 2021

Acest lucru se întâmplă după ce Guvernul a decis, printr-o ordonanță de urgență, plafonarea punctului-amendă la suma de 145 de lei. Ultima creștere a sa a avut loc în anul 2017, atunci când a ajuns de la 125 la 145 de lei. Clasele de sancțiuni în 2021 sunt:

  • clasa I: 2-3 puncte-amendă
  • clasa a II-a: 4-5 puncte-amendă
  • clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă
  • clasa a IV-a: 9-20 de puncte-amendă
  • clasa a V-a: 21-100 de puncte-amendă.

Sursa: Promotor


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si