În orice mare unitate medicală din țară unde bolnavii au nevoie de mâncare ca de aer, farfuriile au stat, ani la rând, mai mult goale decât pline. Un polonez cu o lingură de margarină, brânză cu măr sau două felii de salam cu două cuburi minuscule de brânză. (poze în grafică)
Iar când micul dejun părea consistent, combinația de alimente era o bătaie de joc- cu care, însă, pacienții au fost nevoiti să se multumească și cu atât.

Aceleași imagini ale umilinței au apărut și în urmă cu o săptămână, la Spitalul Județean Baia Mare. Din cei 10 lei și-așa putini, alocați pentru meniul zilnic al unui bolnav, cheltuielile au fost tăiate până la 3 lei. Astfel, micul dejun in spital însemna o felie de salam cu o lingură de margarină sau două linguri de brânză cu o bucată de pâine.

După imaginile umilinței, prețurile pentru mâncarea din spitale, majorate

Dupa aparitia acestor imagini, Ministrul Sănătății a anunțat că legea se va schimba. Plafonul minim al alocației de hrană pentru cei internați va fi de 16 lei/ zi, iar cel maxim nu va avea limită.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Primele schimbări în bine se simt deja la Spitalul Județean Baia Mare, condus de un nou manager. Alocația de hrană a fost mărită de Consiliul Judetean cu 5 lei de pacient, așadar în bucătăria modernă a unității medicale se gătesc acum mai multe feluri de mâncare. Nu lipsesc legumele și verdețurile proaspete, și nici carnea, din care se fac aproximativ 800 de porții pe zi.

Mâncarea din spitale- ghid de alimentație de la Ministerul Sănătății

„Prin 15 lei facem meniul pentru pacientii comuni in fiecare zi. Ca valoare nutritionala nu putem discuta nici de nemultumiri si mai mult decat atat, am diversificat meniul in stransa colaborare cu medicul nutritionist”, spune managerul Spitalului Județean Baia Mare.

Pentru ca mâncarea primită de pacienții din spitale să fie sănătoasă, Ministerul promite un ghid de alimentație pentru unitățile sanitare din intreaga tara.

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si