Românii se împart în două tabere când vine vorba de certificatul european de vaccinare.

„Mi se pare normal, pentru că ești pericol public! Deci, nu e chestie de discriminare, e chestie de microbii pe care îi porți cu tine oriunde te duci”, spun oamenii.

În ciuda controverselor și a opoziției, Parlamentul European a votat astăzi proiectul certificatului de călătorie.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

„Am fost reticent față de ideea unui pașaport discriminatoriu de vaccinare. Nu cred că putem să facem o discriminare pe baza vaccinării.
Pe de altă parte, nu putem să folosim astfel de certificate pentru a îngrădi, de exemplu, libertatea de mișcare. Dacă o persoană nu are acest certificat, nu i se poate spune că n-are voie să călătorească în Europa. Are voie”, crede președintele Klaus Iohannis.

Certificatul european de vaccinare devine realitate- a fost adoptat

Documentul va putea fi folosit de cei care s-au vaccinat, au un test negativ ori au trecut prin COVID-19.

„Asta nu mi se pare în regulă să ai neapărat un certificat să poți intra la un restaurant sau într-un magazin, oriunde, nu!
Mi se pare un pic o discriminare ca cei care se vaccinează să aibă un beneficiu mai mare decât cel care nu se vaccinează, pentru că până la urma urmei, toți suntem egali”, spun unii.

Europarlamentarii români care au votat documentul resping ideea că un astfel de paşaport ar duce la discriminare.

„Dimpotrivă, noi considerăm că acest certificat va facilita libertatea de mișcare, pentru că astăzi, libertatea de mișcare ne este îngrădită din motive obiective, pentru că avem această problemă cu pandemia, deoarece este o problemă globală, nu doar a statelor membre UE”, a declarat Vlad Gheorghe, europarlamentar USR.

Votul din Parlamentul European, urmat și de măsuri în România

Și în țară s-ar putea impune măsuri speciale pentru evenimentele cu public. La nunți, de exemplu, ar putea participa doar cei vaccinați sau cu test negativ. Se caută soluții și pentru concertele cu mii de spectatori.

„În București, vor fi câteva evenimente pilot și vom vedea spectacole... la Teatrul Național cred că este unul, și unul la Operă. Aceste evenimente vor avea loc în perioada următoare, după aceea vom vedea exact implicațiile”, spune premierul Florin Cîțu.

Un alt eveniment- pilot este anunţat de primarul Clujului, care vrea neapărat să redeschidă festivalurile celebre de muzică de acolo. Pentru asta, organizatorii de spectacole ar urma să creeze spații de testare rapidă în zonele de intrare.






Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si