Motocultor – pentru orice teren?

Dacă încă nu ai un teren și urmează să îl cumperi, află că e necesar să afli, pe lângă dimensiuni, poziție și preț, caracteristicile solului, sursele de apă și modul în care a fost utilizat până în acel moment. Aceste informații îți sunt de folos pentru construirea grădinii. Dacă ai hotărât întâi ce anume vrei să cultivi, atunci vei alege terenul în funcție de nevoile plantelor.

În cazul în care deții deja terenul e util să știi caracteristicile lui, pentru că în funcție de acestea vei stabili ce e mai potrivit să plantezi și cum vei întreține.

Dimensiunea grădinii este necesar să o gândești de la început. O grădină de dimensiuni mici (100-500m) poate fi ușor întreținută manual de una-două persoane. Pentru suprafețe mai mari, de 1000m sau mai mult, ai nevoie de ajutor și ai la dispoziție multe soluții mecanice, cum ar fi un motocultor, care are accesorii pentru toate tipurile de activități pe care le vei face. În funcție de timpul pe care vrei să îl aloci grădinăritului, poți avea  livadă,  grădină cu flori,  zarzavaturi sau legume,  vie sau o grădină mixtă.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Poziția terenului influențează felul în care te vei ocupa de el. Sunt diferențe între ce poți cultiva pe un teren din zona de câmpie față de unul în zona de deal sau submontană. Pentru multe dintre legume e necesară o poziție însorită, cu minim 10 ore de soare, deci fii atent și la gradul de umbrire. Un teren în pantă se pretează mai mult pentru vie, arbuști sau arbori și va fi nevoie de terasare pentru flori sau legume, care au nevoie de sol afânat, ce s-ar spăla pe un teren înclinat.

Motocultorul ușurează activitatea în grădină

Calitatea solului este importantă pentru orice tip de plantă, deci este esențial să cunoști tipul de sol. Poți face asta înainte de a achiziționa terenul, prelevând mostre pe care le va analiza un laborator de profil, contra cost. Dacă vrei să intri în detalii, găsești harta solurilor din România creată de Institutul de Cercetări pentru Pedologie și afli cam ce tip de sol se află în zona în care ai terenul. Pentru grădinărit solurile se împart, în funcție de humus, în: sărace, medii și bogate. În funcție de textură sunt soluri: nisipoase, nisipo-lutoase, luto-nisipoase, lutoase, luto-argiloase, argilo-lutoase și argiloase. Fiecare tip de substrat se pretează la anumite culturi, cele mai bune fiind cele lutoase, luto-nisipoase și luto-argiloase. Mai este important și ph –ul solului, care poate fi acid, bazic sau neutru.

Apa este vitală pentru grădină. Informează-te dacă terenul are sursă de apă, dacă este de la rețea sau are fâtână sau puț. Avantajul apei curente este că debitul este constant, dar costurile sunt ridicate, mai ales dacă te afli într-o zonă cu precipitații reduse. Pentru fântână este necesară o pompă, care poate fi alimentată electric (deci ai nevoie și de sursă de electricitate) sau cu motorină/benzină. Mai există posibilitatea să colectezi apa de ploaie (cea mai bună pentru plante) în bazine, dacă este o zonă cu precipitații suficiente, și vei face economie.

Motocultor – oferte și idei

Modul în care a fost folosit terenul anterior influențează calitatea acestuia. Verifică dacă sunt deșeuri depozitate, dacă a fost exploatat agricol intensiv (chimizat, sărăcit), dacă a fost abandonat și este plin de ierburi perene greu de îndepărtat sau orice altă utilizare care a afectat calitatea acestuia.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si