VIDEO - Porumbul, aliment controversat dar care este extrem de benefic
Fiert sau copt, în diferite preparate sau consumat ca atare, porumbul este un aliment pe cât de controversat, pe atât de benefic.
„Cu porumb a crescut poporul roman si de porumb nu trebuie sa ne dezicem. Clar malai sau porumbul gatit sub forma de malai, bineinteles, gatit in diverse forme, face parte din bucataria romaneasca si asa trebuie sa ramana”, explică expertul în nutriție Lygia Alexandrescu.
Prin continutul sau, porumbul regleaza tensiunea arteriala si mentine functiile inimii.
„Are o serie de beneficii reale, si aici ma refer la malaiul integral, care are fibre, care are grupul de vitamina B, in special, de foarte buna calitate.
„Culoarea galbena a porumbului ne spune ca are antioxidanti foarte importanti, zeaxantina, care e importanta in acuitatea vizuala si la fel la luteina, importanta in combaterea si prevenirea bolilor imaculare, a degradarii oftalmologice, vorbim de o cantitate de antioxidanti puri si-atunic sunt de consumat in dieta alimentara”, spune Lygia Alexandrescu.
Antioxidantii continuti de porumb lupta impotriva inflamatiilor cronice si protejeaza organismul in fata bolilor degenerative. In plus, porumbulnu contine gluten, lucru extrem de important pentru o persoana care e intoleranta la gluten”, precizează expertul în nutriție.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
„Cu cat il fierbem mai mult cu atat isi pierde din grupul de vitamine B, categoric, iar vara si toamna cand e proaspat sa incercam sa il coacem la un foc cat mai in spuza daca se poate, in asa fel incat sa pastram din din calitatile antioxidantilor dar sa fie si gustos”, spune Lygia Alexandrescu.
Contrar miturilor generale, porumbul nu trebuie evitat in curele de slabire, ci chiar dimpotriva! Conteaza, insa, cantitatea consumata.
„In curele de slabire am putea spune ca este mai recomandat mai mult porumbul decat faina de grau pentru ca in primul rand nu are gluten si in al doilea rand este mai slab caloric.
Exista acele deserturi pe baza de malai, malaiul copt, care se face la tava, poate fi facut cu un zahara cu indice glicemic scazut, de asemenea ingrosarea piureurilor de legume, cum e spanacul, nu se va mai face cu ranatas, cu faina, se va face cu malai, si-atunci alimentul este mult mai sanatos, mai echilibrat si mai slab caloric”, spune expertul în nutriție.
Porumbul contine fibre insolubile si ajuta, astfel, la eliminarea riscurilor de cancer de colon. In plus, este benefic si in lupta impotriva constipatiei.