UPDATE 12.50. CCR a decis, marți, cu unanimitate de voturi, că demiterea lui Renate Weber de la Avocatul Poporului a fost neconstituțională. Prin urmare, după publicarea deciziei în Monitorul Oficial, Renate Weber își va relua atribuțiile în instituția menționată.

Renate Weber: A fost un atac fără precedent la Avocatul Poporului 

"Speram din suflet ca decizia să fie în acest sens, Ce s-a întâmplat în ultima vreme în Parlament în raport cu mine și cu Avocatul Poporului este un abuz.

A fost un atac fără precedent la instituția Avocatului Poporului. Aștept și eu cu mare interes motivația CCR. Avocatul Poporului este garantul drepturilor, nu poți să-i reproșezi că apără drepturile. Să vedem comunicatul care vine de la Curte și apoi motivarea", a declarat Renate weber la B1 TV. 

Au lăsat instituția Avocatul Poporului în aer, a precizat Renate Weber, nefiind numit niciun interimar. "O să văd care va fi primul lucru pe care-l voi face când mă întorc la muncă"

Decizia CCR vine după ce Fabian Gyula a fost candidatul care a primit aviz favorabil din partea comisiilor juridice ale Parlamentului pentru funcţia de Avocat al Poporului. Fabian Gyula urma să o înlocuiască pe Renate Weber, dacă CCR ar fi decis că Hotărârea Parlamentului pentru revocarea Avocatului Poporului era constituțională.

Citeste si: Răsturnare de situație după numirile șefilor interimari la TVR și radioul public. Ce a decis CCR

Ce va face alianța de guvernare după decizia CCR

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a declarat că s-a stabilit când va avea loc convocarea plenului Parlamentului în privința numirii noului Avocat al Poporului, după pronunțarea Curții Constituţionale privind sesizarea formulată de PSD.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

"Al doilea lucru pe care l-am dezbătut a fost cel legat de numirea Avocatului Poporului. Am luat decizia- deşi iniţial era vorba să facem plenul luni, având în vedere că am văzut că este programată decizia CCR pentru data de 29-, am decis să nu facem plenul luni şi să convocăm plenul săptămâna viitoare, într-o reuniune a Birourilor Permanente Reunite, la o dată ulterioară pronunţării Curţii Constituţionale pe sesizarea formulată de PSD", a afirmat Orban după ședința coaliției de guvernare.

Citeste si: Ludovic Orban: „Renate Weber nu a fost Avocatul Poporului român, ci a fost avocatul PSD”

Demiterea Avocatului Poporului: Ce acuzații aduce PSD

Hotărârea Parlamentului 36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este neconstituţională, fiind încălcate prevederile referitoare la principiul legalităţii şi durata de 5 ani a mandatului acestuia, se arată în sesizarea depusă de PSD la Curtea Constituţională.

Social-democrații susțin că hotărârea Parlamentului a încălcat prevederile art. 1 alin. (5) referitoare la principiul legalităţii şi art. 58 alin. (1) din Constituţie privind durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului.

Citeste si: Orban, despre numirea noului Avocat al Poporului: Am decis să nu facem plenul luni şi să convocăm plenul săptămâna viitoare

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

"În mod contrar garanţiilor de independenţă ale Avocatului Poporului subliniate de jurisprudenţa Curţii Constituţionale şi prevăzute de standardele europene, Parlamentul a adoptat hotărârea de revocare a Avocatului Poporului cu încălcarea Constituţiei, a standardelor de independenţă ale instituţiei, dar şi chiar a prevederilor art. 9 alin. (2) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, astfel cum au fost explicitate în jurisprudenţa Curţii Constituţionale, utilizând revocarea ca un mecanism de control discreţionar, politic, iar nu ca un control de legalitate în privinţa Avocatului Poporului", se arată în sesizarea depusă de PSD.

Semnatarii sesizării precizează că nu contestă dreptul Parlamentului de a evalua activitatea Avocatului Poporului, ci "tocmai constituţionalitatea acestei evaluări, în sensul că evaluarea realizată nu a fost una obiectivă, nu a respectat cadrul constituţional şi legal şi nu a fost bazată pe o demonstraţie a unor încălcări cumulative a Constituţiei şi a legilor".


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si