Maia Sandu îi încurajează pe moldoveni să iasă la vot, deoarece ei vor decide cine vor fi cei care vor conduce ţara în următorii patru ani. Preşedinta a fost aplaudată de mai mulţi susţinători adunaţi în faţa secţiei de votare.

Maia Sandu: „Am votat pentru un Parlament cinstit cu care să pot să lucrez”

„Aceste alegeri sunt despre puterea oamenilor, nu despre puterea politicienilor.

Vreau să-i încurajez pe oameni să creadă în puterea lor. Este o zi importantă, în care cetăţenii se pot elibera de hoţi. Parlamentul administrează banii ţării, de aceea trebuie să fim atenţi cui încredinţăm banii ţării. De alegerea noastră depinde ce fel de legi vor vota următorii parlamentari. Am votat pentru un Parlament cinstit cu care să pot să lucrez”, a declarat Maia Sandu.

Astfel, cetăţenii din Republica Moldova vor alege prin vot, duminică, o nouă componenţă a Parlamentului, mai exact organul reprezentativ suprem al poporului şi unica autoritate legislativă a statului. Acestea sunt alegeri parlamentare anticipate, fiind cel de-al X-lea scrutin parlamentar de la declararea independenţei. Pentru cele 101 locuri din Parlament candidează aproape 1.800 de persoane, reprezentanţi au unor partide, ai unor blocuri electorale, dar şi un independent. Peste 3,2 milioane de persoane sunt aşteptate la urne, în 2.150 de secţii de votare, dintre care 12 în România.

Citeste si: Primarul Capitalei, anunț important despre „weekend-ul curăţeniei”. Cum se va derula noul proiect?

La alegeri trebuie să participe nu mai puţin de 1/3 din numărul total al alegătorilor, conform alegeri.md. Comisia Electorală Centrală a trasnmis că sunt 3.282.837 de cetăţeni cu drept de vot.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Din numărul total de alegători:

2.786.446 sunt atribuiţi pe unităţi administrativ-teritoriale de nivelul II din ţară;
237.700- nu au înregistrare la domiciliu sau reşedinţă, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele ţării;
258.691- cetăţenii cu drept de vot care au domiciliu înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova.

Citeste si: Maraton de vaccinare anti-COVID-19 în Bistrița. Ce vaccin este folosit pentru imunizarea populației?

În străinătate, moldovenii vor putea vota folosind următoarele acte: 

 

  • Paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termenul de valabilitate expirat;
  • Buletinul de identitate cu fişa de însoţire, doar în curs de valabilitate;
  • Livretul de marinar.

Astfel, pentru cele 101 mandate de deputat vor concura aproximativ 1.800 de candidaţi din 20 partide politice, 2 blocuri electorale şi un candidat independent.

Citeste si: O turistă a murit, în urma unui stop cardio-respirator la Bâlea Lac. Cum s-a întâmplat totul?

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si