Faima "Bisericii cu draci" din Corund a trecut de mult de granițele tarii. Ridicată inițial în mijlocul cimitirului, pe un deal, lăcașul este menționat prima dată pe la 1500.

Biserica datează din anul 1500

Temian Lucian, consilierul primăriei Bogdand, afirmă că: ,,Aici se prezentau păcatele și judecata păcatelor care au fost săvârșite.

Era ca un fel de avertisment ca oamenii să fie cinstiți că cel care fura hotarul cum e pedepsit, cel care doarme in timpul sujbei. Chiar la intrarea in ias, acolo se vede satana cum stă cu coasa și celălalt cu trâmbițele îi întâmpină pe toți”.

Citeste si: Calendar ortodox 15 iulie 2021: Ce sărbătoare este astăzi?

Picturile bisericii aproape intacte

”În biserică se regăsesc picturi ale lui Lucifer, ce a fost zugrăvit cu ingeniozitate de meșterii tradiționali. Printe imaginile biblice se regăsesc ,,numeroși diavoli negri și multe scene în care aceștia îi pedepsesc pe păcătoși, grupați pe categorii: înșelători, lacomi, calomniatori”, a spus consilierul primăriei Bogdand.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Tot acesta a mai spus că: ,,Picturile care au ramas de atunci sunt aproape intacte. Ele reprezintă scenele din viața de apoi. Pe pereții din lemn, în locul obișnuitelor figuri ale sfinților, apar diavoli, scene din iad, figuri alegorice, schelete si chiar moartea.

Pictura este din vechea, așezare. Scena finală, judecata de apoi, e prezentată numai partea negativă, partea de iad nu și raiul”.

,,Primele însemnări despre existența unei biserici de elmnaici în localitatea noastră au aparut in anii 1500-secolul 15. Biserica a fost construită de meșteri tradiționali din Maramureș. Ea a fost construită în mijlocul cimitirului de pe deal”.

Citeste si: VIDEO| Papa Francisc s-a întors la Vatican după operație

Nu se mai țin slujbe în biserică

Acum, aici nu se mai țin slujbe. Dar localnicii iau aminte la avertismentele pictate din moși stramoși de pe zidurile micuței bisericuțe. S-au obișnuit cu desenele rustice, neobișnuite, dar când sunt întrebați, vorbesc parcă cu sfiala despre ele. 

,,Șiți dumneavoastră cum e. Zicem noi că aici păcătuim și facem orice, dar nu-i chiar așa. Poate că acolo ne așteaptă greu. Drumul de acces în zonă este însă foarte dificil așa că turiștii care au auzit de biserica cu draci din Satu Mare o vor putea vizita, mai ales virtual. Un proiect etnografic, ce va fi lansat in câteva zile- iși propune să promoveze bisericile de lemn din zona Codrului și să le aduca mai aproape de turiști”, a declarat o localnică. 

Citeste si: Lecții de chitară la biserică


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si