Reţete cu dovlecei la cuptor: Cele mai delicioase mâncăruri
Dovleceii fac parte din seria celor mai consumate legume în perioada verii, deoarece pot fi ușor de gătit și pot fi introduși într-o dietă sănătoasă. Astfel, vă vom prezenta mai multe rețete simple și delicioase cu dovlecei.
Author: Alina Raducu miercuri 28 iulie 2021 , 16:05
Dovlecei 3 buc (dovlecei de marime medie, cam 200g fiecare)
Branza feta sau telemea 200 g
Cascaval 100 g
Oua 2 buc
Piper negru macinat 0.25
lingurite (optional, sau alte mirodenii preferate)
Mod de preparare
Luați dovleceii și îi tăiați capetele la fiecarem, apoi in jumatate pe lung. Cu o lingurita scobiti interiorul fiecarei jumatati- atent sa nu rupeti marginile, iar acum avem 6 barcute gata de umplut. În cazul in care, mijlocul dovleceilor este fraged si semintele inca nu s-au format, tot miezul scobit din barcute il pun in pungi la congelator- va fi perfect pentru ciorbe sau chiftelute la iarna.
Mai apoi, branza o sfarmati cu mainile, adaugati cascavalul dat prin razatoare medie, cele 2 oua si putin piper macinat dupa preferinte.Amestecati atent compozitia cu o furculita sau lingura.
Umpleti barcutele de dovlecei cu acest amestec, le aranjati intr-o tava de cuptor- eu nu o ung cu ulei, le pun asa pe uscat.
Se coc timp de 30-40 de minute la 200 de grade, pana se rumenesc.
La final ar fi mai bine să le lasati sa se odihneasca inca 15-20 de minute, se pot servi cu orice garnitură doriți.
Mai intai, dovleceii se spală bine, se zvântă cu un șervet de bucătărie și se decojesc doar dacă au porțiuni uscate sau pătate pe coajă. Se taie longitudinal dovleceii în felii de o grosime aproximativă de 3-4 mm. Se presară feliile de dovlecel cu sare și se pun unele peste altele într-o sită, lăsându-se cel puțin 30 de minute.
Roșiile spălate se crestează ușor, apoi le plonjăm într-o cratiță cu apă clocotită, nu mai mult de 30 de secunde -1 minut.
Tocăm roșiile decojite în cubulețe și le colectăm într-un castron, ca să nu pierdem sucul pe care îl lasă. Încingem o tigaie largă și încăpătoare pe foc mediu, adaugăm cele 2 linguri de ulei de măsline apoi ceapa și usturoiul. Presărăm de la început un praf de sare și se călim ceapa, amestecând frecvent, până începe să devină translucidă, apoi adăugăm cuburile de roșii, cu tot cu zeama pe care au lăsat-o în castron.
Adăugăm frunzele de busuioc rupte în bucăți, sărăm și piperăm sosul după gust. Într-o tava de ceramică, jena, de metal emailat cu dimensiunile de aproximativ 28×18 cm, în care vom pune 2-3 linguri bune din sosul de roșii și îl vom întinde cu dosul lingurii pe fundul tăvii. Așezăm longitudinal un prim strat de dovlecei prăjiți, unii lângă ceilalți, apoi presăm ușor cu palmele deasupra acestora. Ungem într-un strat subțire feliile de dovlecei cu sos de roșii apoi presărăm parmezan ras.
Deasupra de parmezan se pune un strat din brânza care se topește, în cazul meu mozzarella. Se coace tava, pregătită așa cum arătat mai sus, în cuptorul preîncins la 200 de grade Celsius timp de 30 de minute.
Curatam si spalam dovleceii, ii taiem rondele, dupa punem sare peste ei si ii lasam intr-un castron pentru ca apa sa iasa din ei. Intre timp pregatim coca prin care vor fi dam dovleceii. Batem ouale cu un praf de sare, adaugam apa minerala, punem uleiul, piperul si boiaiua, mai apoi amestecam, adaugam faina putin cate putin si punem si mararul tocat.
Dam dovleceii prin aceasta compozitie si ii punem intr-o tava cu hartie de copt. Dam la cuptrul preincalzit aproximativ o ora.