”Hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţii produsului este contraindicaţia valabilă pentru toate cele 4 vaccinuri autorizate în Uniunea Europeană”, a transmis, luni, CNCAV, într-o postare pe Facebook.

Persoanele care iau anticoagulante se pot vaccina și ele

Sursa citată explică, însă, că tratamentul anticoagulant nu impune contraindicaţie.

”Chiar dacă urmaţi tratament cu anticoagulante/aveţi trombocitopenie/orice tulburare de coagulare, vă puteţi vaccina.

În mod similar oricărui vaccin, acesta va fi administrat cu prudenţă pentru a evita apariţia sângerărilor/echimozelor. Recomandăm să informaţi personalul din centrul de vaccinare”, a mai transmis CNCAV.

Citeste si: Pasager vaccinat, mirosit de câine că are COVID

În ce cazuri de anulează vaccinarea anti-COVID

De asemenea, medicii specialişti vorbesc şi despre afecţiunile care reprezintă o contraindicaţie temporară la vaccinare.

”Vaccinarea trebuie amânată în cazul persoanelor care prezintă o afecţiune febrilă severă acută sau infecţie acută. Totuşi, prezenţa unei infecţii minore şi/sau creşterea uşoară a temperaturii, nu constituie un motiv de amânare a vaccinării”, a mai transmis CNCAV.

Când trebuie evitată vaccinarea

Un vaccin poate fi contraindicat la anumite persoane, ceea ce înseamnă că aceste persoane nu pot fi vaccinate.

Înainte de vaccinare trebuie discutate întotdeauna cu cadrul medical eventualele contraindicații.

Un vaccin este contraindicat la oamenii care sunt alergici la una din substanțele active sau la ingredientele vaccinului menționate în informațiile despre acesta.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Când trebuie evitată vaccinarea [Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat, actualizată! Ce state se află pe lista roșie?

Antecedente de reacții „anafilactice” sau alte reacții alergice grave după o vaccinare sunt o contraindicație pentru doze ulterioare din vaccinul respectiv. Anafilaxia este o reacție alergică extrem de rapidă, rară, care poate cauza șoc, umflare și dificultăți de respirație. Reacția apare de obicei la câteva minute după expunerea la sursa alergiei. O persoană care are o reacție anafilactică sau altă reacție alergică gravă după un anumit vaccin nu mai poate fi vaccinată din nou cu același vaccin decât dacă vaccinul este absolut exclus ca fiind cauza reacției.

Anumite tulburări ale sistemului imunitar (de exemplu, imunodeficiențe congenitale), sau tratamente medicale (de exemplu, chimioterapie, transplant de măduvă sau de alt organ sau doze mari de steroizi) sunt contraindicații pentru anumite vaccinuri, de exemplu împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei sau vaccinul antitifoidic oral.

În unele cazuri, efectuarea completă a imunizărilor necesare se recomandă înainte de începerea unui tratament deoarece în cursul tratamentului, pacientul poate avea un risc mai mare de infecții. Pacienții imunocompromiși beneficiază de asemenea, atunci când cei din jurul lor (de exemplu, membrii familiei, îngrijitorii) sunt vacinați complet, fiind astfel protejați indirect.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Hatz Pizza, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Unele vaccinuri sunt contraindicate în sarcină, de exemplu cel împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei. Trebuie depuse toate eforturile pentru ca femeile să fie vaccinate cu toate vaccinurile de rutină recomandate înainte de a ajunge la vârsta fertilă. Femeile de vârstă fertilă ar trebui să discute cu cadrul medical care sunt vaccinurile recomandate înainte, în timpul și după sarcină.

De asemenea, pot exista și alte contraindicații, specifice pentru anumite vaccinuri, care trebuie discutate cu cadrul medical.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si